Antena 3 CNN Actualitate Religie Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului: Când este dezlegare la pește

Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului: Când este dezlegare la pește

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 09:55 01 Aug 2023 Modificat la 09:55 01 Aug 2023

De azi începe postul care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile.

Existau şi crestini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit regulilor bisericești, în zilele de luni, miercuri și vineri se ajunează până la ora 15.00, iar după această oră, se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică este dezlegare la untdelemn și vin. În acest post este dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

Citeşte şi: Cea mai puternică rugăciune către Fecioara Maria. Cuvintele pe care credincioşii trebuie să le rostească la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Este dezlegare la pește în 6 august, când este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor.

Adormirea Maicii Domnului este cunoscută în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.

Potrivit Tradiției Bisericii, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.

Postul Sfintei Maria: Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului

  • marți, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin

  • sâmbătă, 5 august: Sdântul Ioan Iacob Hozevitul – dezlegare la ulei și vin

  • duminică, 6 august: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește

  • sâmbătă, 12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit – dezlegare la ulei și vin

  • duminică, 13 august: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei ș

Tradiţii, obiceiuri şi semnificaţii în Postul Sfintei Maria 

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi. De altfel, însăşi icoana Adormirii Maicii Domnului arată această taină a primirii mamei în braţele lui Hristos, Fiul ei.

În iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei se află Hristos în picioare, purtând sufletul Maicii sale, ca pe un bebeluş. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a ţinut în braţe pe Dumnezeu, acum odihneşte în braţele Fiului şi Stăpânului ei.

În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi.

Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.

De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă.

Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

Luna august este, totodată, o lună a semănăturilor de toamnă, timpul fiind optim pentru aceste activităţi, în special după data de 15 august.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole