Marea Britanie nu a confirmat oficial prezența grupului militar în Marea Chinei de Sud, regiune aproape complet revendicată de China, ca parte a teritoriului național.
Însă mai multe fotografii publicate săptămâna aceasta pe site-ul Marinei militare a SUA arată avioane militare americane implicate în operațiuni la bordul portavionului britanic.
Fotografiile prezintă elemente specifice Mării Chinei de Sud, notează CNN.
"O zonă indo-pacifică liberă și deschisă, pașnică și stabilă este vitală pentru asigurarea unei mai mari prosperități în regiune și în lume", spune explicația asociată acestor fotografii.
Grupul naval a plecat în luna mai din Marea Britanie și urmează să ajungă în Coreea de Sud înainte de a reveni în patrie la toamnă.
Ministerul britanic al Apărării: Cea mai mare concentrare de forțe care părăsește Regatul Unit într-o generație
Potrivit Ministerului britanic al Apărării, este "cea mai mare concentrare de forțe maritime și aviatice care pleacă din Marea Britanie într-o generație".
10 aparate americane F-35, cel mai avansat și mai scump avion de luptă din lume, sunt transportate pe portavionul Queen Elizabeth, rezultat al unui acord între Washington și Londra pentru armonizarea și integrarea flotelor de portavioane ale celor două țări.
Din grupul naval mai fac parte un distrugător al Marinei SUA și o fregată olandeză.
"Ultima călătorie a portavionului britanic Queen Elizabeth nu este ceea ce Londra numește o traversare a apelor Mării Chinei de Sud în conformitate cu legile internaționale, ci un demers planificat atent, care servește mai multor scopuri", susține Wu Sichun, președintele Institutului Național chinez de Studii dedicate Mării Chinei de Sud, într-un articol publicat pe versiunea în limba engleză a site-ului armatei chineze.
Reacție chineză: Englezii joacă după cum le cântă americanii
Potrivit acestuia, operațiunea este o "tentativă de a reînvia zilele de glorie ale Imperiului Britanic".
"Nu este un secret că Marea Britanie acționează în complicitate cu SUA în ceea ce privește Marea Chinei de Sud, urmând îndeaproape comanda americanilor și dansând pe muzica acestora (...) Marea Chinei de Sud a fost un simbol al gloriosului trecut colonial al Marii Britanii, prin care imperiul de odinioară (...) expedia acasă comorile jefuite din Asia", continuă articolul lui Wu.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat săptămâna aceasta la Singapore, a calificat drept "istorică" desfășurarea în regiune a portavionului britanic, făcând referire la "pretențiile nelegitime" ale Chinei asupra celei mai mari părți a Mării Chinei de Sud.
"Sunt încurajat să constat că prietenii noștri construiesc legături reciproce mai strânse, întărind parteneriatele care țin la distanță agresiunea", a comentat secretarul american al Apărării.
Potrivit unei declarații a Înaltului Comisar britanic la Singapore arată că portavionul urma să participe la "exerciții multilaterale" în Marea Filipinelor.
Din 2014, China acționează pentru a transforma recifuri și bancuri de nisip din Marea Chinei de Sud în insule artificiale puternic fortificate cu rachete, piste de zbor și sisteme militare, atrăgându-și proteste vehemente din partea guvernelor străine ca urmare a pretențiilor Beijingului în regiune.
Americanii trimit, separat, alte nave de război în Marea Chinei de Sud
În paralel cu parcursul grupului agregat în jurul portavionului britanic prin Marea Chinei de Sud, un alt grup naval de intervenție al SUA aducea în zonă, în premieră, două tipuri de vase de război americane, notează CNN.
Este vorba de USS Tulsa, navă de luptă pentru operațiuni în apropierea țărmului, și de USS Kidd, distrugător cu rachete ghidate.
Miercuri, un alt distrugător cu rachete ghidate, USS Benfold (foto următoare), a trecut strâmtoarea Taiwan printre teritoriile controlate de guvernul de la Taipei și China continentală, în apropiere de intrarea de nord în Marea Chinei de Sud.
Este a șaptea tranzitare a strâmtorii Taiwan de către o navă de război americană în 2021.
China și-a arătat, la rândul său, mușchii în regiune în această săptămână, organizând mai multe exerciții militare.
Beijingul a restricționat accesul la două zone nordice ale Mării Chinei de Sud, conform informațiilor publicate de ziarul chinez Global Times.
"Fără ca exercițiile să fie legate direct de prezența navelor britanice de război, ele arată înalta pregătire de luptp a armatei chineze", arată sursa citată.