Antena 3 CNN Life Timp liber Film Popeye Marinarul chiar a existat. Cine a fost Frank ”Rocky” Fiegel, adevăratul Popeye

Popeye Marinarul chiar a existat. Cine a fost Frank ”Rocky” Fiegel, adevăratul Popeye

de Laura Dinu    |   

Când E.C. Segar și-a început cariera de caricaturist, s-a inspirat de la oamenii din jurul său. Cel mai popular personaj al său, Popeye Marinarul, nu a fost o excepție. Creația sa a fost inspirată de un bărbat pe nume Frank Fiegel, care avea aceeași înfățișare și personalitate cu personajul. Totuși, nu toate caracteristicile lui Popeye se aliniau cu viața lui Fiegel, deoarece, în realitate, acesta nu era marinar, scrie warhistoryonline.com.

După ce a urmat un curs prin corespondență în desen animat la Cleveland, Ohio, E. C. Segar a creat o serie de personaje unice și memorabile, multe dintre ele fiind populare chiar și la aproape 100 de ani de la apariția lor.

În Chester, magazinul alimentar local era deținut de o femeie înaltă și slabă, care avea obiceiul de a-și prinde părul într-un coc lejer, jos. Numele ei era Dora Paskel și se crede că a fost sursa de inspirație pentru Olive Oyl. În mod similar, se spune că Wimpy, personajul din benzi desenate care adora burgerii, a fost inspirat de șeful lui Segar de la cinematograful local, J. William Shuchert. Caricaturistul lucra acolo ca proiecționist, iar când nu rula filme, îi aducea lui Shuchert un burger.

Cine a fost adevăratul Popeye Marinarul

Cu toate acestea, personajul care a câștigat cea mai mare popularitate a fost, fără îndoială, Popeye Marinarul. Se știe că el este bazat pe o persoană reală, dar, cu brațele neobișnuit de puternice și afinitatea sa pentru spanac, este greu de înțeles cum. Totuși, Frank Fiegel a fost omul real, care fuma dintr-o pipă, mereu gata de o bătaie.

În cartea Popeye: An Illustrated Cultural History, autorul Fred Grandinetti explică: „Legenda din Chester, Illinois, spune că personajul Popeye a fost inspirat de un locuitor al orașului, Frank ‘Rocky’ Fiegel. Lee Huffstutler, localnică din Chester, susține și argumentează bine acest lucru. Potrivit lui Huffstutler, Rocky Fiegel era de origine poloneză și locuia cu mama sa într-o casă de lângă cimitirul Evergreen. Doamna Huffstutler îl descrie ca fiind ‘înalt, puternic, mereu pregătit de luptă și mereu câștigător’.”

Frank Fiegel nu era marinar

Frank „Rocky” Fiegel s-a născut pe 27 ianuarie 1868. Având în vedere că E.C. Segar l-a transformat pe Popeye într-o caricatură a sa, trăsăturile celor doi erau foarte similare. Fiegel avea aceeași bărbie proeminentă ca Popeye și fuma constant dintr-o pipă. Cu toate acestea, bărbatul nu era marinar. De fapt, avea dificultăți în a-și menține un loc de muncă stabil și lucra ca barman la o cârciumă. După ce își termina tura, obișnuia să bea câteva pahare (preferând mai degrabă alcoolul decât spanacul) și să iasă afară, pe un scaun, unde își fuma pipa.

Adesea adormea așa, spre amuzamentul copiilor din localitate, pe care îi iubea. Aceștia obișnuiau să-i facă farse, strigând spre el și speriindu-l, Fiegel sărind imediat în picioare, ridicând pumnii pregătit de luptă. Îi plăcea, de asemenea, să-i impresioneze pe copii cu demonstrații de forță și și-a câștigat reputația de om dur, dar cu o inimă bună.

Fiegel era cunoscut pentru bătăile în care se implica, de obicei în cârciumă, dar existau și momente când își folosea forța pentru a-i proteja pe cei aflați în pericol. Adesea îi apăra pe copii de adulții care le făceau rău. Nepotul său își amintește o dată când un bătăuș l-a atacat, iar unchiul său a intervenit: „Când Rocky a venit spre el, bătăușul a scos un cuțit, dar Rocky a continuat să vină.”

Popeye, curajos din fire, a fost cu siguranță inspirat de Fiegel.

Frank Fiegel a înțeles popularitatea caricaturii sale

Frank Fiegel nu a aflat despre Popeye Marinarul decât cu nouă ani înainte de moartea sa, în 1938, același an în care a murit și E.C. Segar. Cu toate acestea, Fiegel a reușit să vadă cât de populară era caricatura sa, fiind prezentă în aproximativ 500 de ziare.

Fiegel a murit pe 24 martie 1947, la vârsta de 79 de ani. A fost înmormântat într-un mormânt nemarcat, lângă locul unde era îngropată mama sa. În 1996, s-a făcut un efort pentru a corecta acest lucru, iar o piatră funerară cu o gravură a lui Popeye din 1929 a fost adăugată.

Subiecte în articol: Popeye Marinarul
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile