"În primul rând trebuie să fim atenţi, apoi avem nevoie de o încălţămite adecvată situaţiei în care n aflăm, suprafeţei pe care ne deplasăm. Când vrem să facem un sport, trebuie să ne asigurăm că avem echipamentul potrivit, a explicat medicul Bogdan Codorean, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
De asemenea, este important să fim pregătiţi şi din punct de vedere fizic pentru acel sport.
10 minute de încălzire, înainte de orice sport
"Orice tip de sport vrem să facem, înainte să-l începem trebuie să avem 10 minute de încălzire şi de stretching", a recomandat medicul.
În cazul celor care acum merg la schi şi tot restul anului nu au făcut sport, este foarte important pentru ei, ca să nu se accidenteze, ca cu 1-3 săptămâni înainte, să facă nişte exerciţii de forţă sau stretching. În felul acesta, ei îşi cresc tonusul muscular.
"Altfel, riscul de accidentare este mare şi din cauza faptului că vor obosi repede", atenţionează ortopedul Bogdan Codorean.
Ponturi pentru prevenţia accidentărilor pe pârtie
Primul lucru când ne accidentăm pe pârtie
Atunci când cădem pe pârtie, primul lucru pe care trebuie să-l ştim este acela că nu e bine să ne mişcăm prea mult de acolo. Apoi, să ne facem o autoevaluare. Dacă ne dăm seara că este ceva serios, cel mai bine e să aşteptăm să vină Salvamontul.
"Noi avem mulţi pacienţi care au impresia că nu au nimic după o căzătură, se suie pe schiuri sau încearcă să coboare de acolo siguri şi după 30 de secunde cad din nou", atenţionează ortopedul.
De aceea, dacă am ajuns la baza pârtie, e foarte important ca după să ne vadă un medic specialist.
La schi, cele mai frecvente accidente sunt cele de la nivelul genunchiului şi la mâini, pentru că ne sprijinim pe membrele superioare.