Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Ponturi pentru un tranzit uşor în vacanţă. Atenţie la apa din ţările non-UE | Dr. Andrei Haidar: "Te îmbolnăveşti şi de la un măr"

Ponturi pentru un tranzit uşor în vacanţă. Atenţie la apa din ţările non-UE | Dr. Andrei Haidar: "Te îmbolnăveşti şi de la un măr"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:39 23 Iun 2022 Modificat la 10:39 23 Iun 2022

"Oamenii mănâncă foarte mult în primul rând. Eu consider că dacă poţi să combini mâncatul mai mult şi cu sportul, este foarte bine. Sigur, în vacanță vrei să să guști din mai multe. Există și posibilități de consum, adică sport, înot, plimbări la munte și așa mai departe. Dacă faci și un echilibru e bine, dar dacă nu, sigur o să te îngrași. Orice surplus se depune.

În primul rând sunt câteva lucruri care au calorii. În primul rând, dulciurile. Dacă mănânci dulciuri, să fie cu măsură. În acelaşi timp, mai sunt şi grăsimile animale. La fel şi alcoolul. Un gram de alcool are 9 calorii în general. Și atunci dacă mănânci mai multe calorii decât consumi, cu siguranță te vei îngrășa.

Consider că dacă te duci în concediu la mare, poţi să înoţi, la munte să mergi pe jos. Să faci multe drumuri. Deci, să fie şi efort şi mâncare. Atunci echilibrul şi se stabilizează la alt nivel.

Din păcate, e foarte ușor să dai sfaturi, dar oamenii vor să mănânce. Asta e concediu. Dacă depui 3-4 kilograme și ții o dietă, poți să pierzi un kilogram pe săptămână. Dacă sunt 15 kilograme, e mult mai greu", a spus medicul Andrei Haidar, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Atenţia la apa din ţările NON-UE

Sunt foarte multe țări care nu au apă potabilă, de aceea orice lucru care nu este tratat termic e bine să fie evitat. Dacă un aliment nu este spălat bine, atunci ai foarte mari șanse să te îmbolnăveşti. E bine să consumăm totul tratat termic în aceste țări suspecte. Deci, putem să ne îmbolnăvim chiar și de la un măr, de la un fruct, doar pentru că a fost spălat cu apă netratată.

Schimbarea dietei şi a mediului duce la constipaţie. Suntem obişnuiţi cu un anumit ritm de viaţă. Dacă schimbăm acest ritm, se schimbă şi tranzitul. În această situaţie, trebuie să păstrezi mesele fixe cât de cât. Dimineaţa mănânci, bei cafea, apoi mănânci fructe. În concediu trebuie să te mişti. Măcar acolo să ne mişcăm. 

Nu mâncaţi dulciuri după ora 16

E bine să nu mâncăm dulciuri după oră 15,16 sau apoi să mergem să ne culcăm. Dacă vrem să mâncam seara, să mâncam o salată, un fruct. Putem bea o bere, un vin. Putem mânca o carne fără grăsimi. O friptură cu legume la cuptor. Este foarte indicată şi plimbarea seara. Să facem paşi. Să nu mergi la culcare direct.

Să nu se facă exces. Merge o bere, două, trei, dar să nu facem exces. Sunt oameni care fac exces de alcool în vacanţă. Orice surplus nu este în regulă", a mai spus medicul. 

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole