Antena 3 CNN Be EU Poluarea, o problemă majoră în multe orașe europene. Planul de acțiune pentru poluare zero în Uniunea Europeană

Poluarea, o problemă majoră în multe orașe europene. Planul de acțiune pentru poluare zero în Uniunea Europeană

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:59 19 Apr 2024 Modificat la 11:04 19 Apr 2024

Aerul a fost poluat timp de decenii cu dioxid de azot, ozon și particule fine, cu concentrații mai mari în zonele populate urbane.

Particule în suspensie sau PM 2.5

Particulele în suspensie se referă la particule minuscule, micropicături. Sunt mai mici decât un fir de păr și pot trece prin respirație în fluxul sanguin. Acestea pot include substanțe chimice organice, praf, funingine și metale. Aceste particule în suspensie au caracteristici aparte.

Expunerea cronică poate duce la boli respiratorii și cardiovasculare, care pot fi letale pentru persoanele vulnerabile și, totodată, pot duce la cancer.

Poluarea cu particule fine

Poluarea cu particulele fine ne arată că cel puțin 238.000 de decese premature s-au înregistrat în Uniunea Europeană în 2020.

Exact din această cauză, din 2005 până în 2020, numărul deceselor premature cauzate de expunerea la particule fine a scăzut cu 45% în Uniunea Europeană.

Dioxidul de azot

Ne uităm și la dioxidul de azot, care este o substanță chimică generată de motoare, în mod special de motoarele diesel. Expunerea la acesta reduce rezistența la infecții și este asociată cu o creștere a bolilor respiratorii cronice și îmbătrânirea prematură a plămânilor.

Poluarea cu dioxid de azot a cauzat 49.000 de decese premature în Uniunea Europeană la nivelul lui 2020.

Ozonul

Pe termen scurt, inhalarea ozonului irită ochii, căile respiratorii și mucoasele. E deosebit de periculos pentru persoanele care suferă de astm și poate fi letal în cazul afecțiunilor respiratorii și cardiovasculare cronice.

În 2020, 24.000 de persoane și-au pierdut viața prematur în Uniunea Europeană din cauza expunerii la ozon.

Ce este planul de acțiune pentru poluare zero în Uniunea Europeană

Planul de acțiune pentru poluare zero în Uniunea Europeană presupune reducerea deceselor premature cauzate de poluarea aerului cu peste 55%.

Se speră reducerea ecosistemelor Uniunii Europene, în care poluarea aerului amenință biodiversitatea cu 25% și reducerea deșeurilor din plastic din oceane cu 50% și a microplasticelor eliberate în mediu cu 30%

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole