Antena 3 CNN Mediu Poluare Poluarea generată de criptomonede, de nouă ori mai mare decât la extracția de aur. Ce arată ultimele studii

Poluarea generată de criptomonede, de nouă ori mai mare decât la extracția de aur. Ce arată ultimele studii

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 09:01 06 Oct 2022 Modificat la 09:02 06 Oct 2022

Impactul negativ asupra mediului înconjurător pentru aceeaşi producţie a depăşit-o chiar şi pe cea a producţiei de carne de vită. Este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din New Mexico citaţi de AFP.

Conform studiului, între 2016 şi 2021, fiecare dolar de bitcoin produs a generat, în medie, pagube asupra mediului de 35 de cenţi. Pentru un dolar obţinut din producţia cărnii de vită paguba asupra mediului a fost de 33 de cenţi, iar pentru cea a aurului, valoarea fost de doar patru cenţi.

Autorii au calculat costul climatic al minării de Bitcoin în raport cu preţul mediu de piaţă şi l-au comparat cu cel al altor materii prime precum ţiţei, aur sau carne de vită.

Comparativ, pagubele produse mediului pentru producţia echivalentului unui dolar de carne de vită sunt de 33 de cenţi iar în cazul aurului sunt de 4 cenţi, potrivit Agerpres.

"Rezultatele arată că producţia de bitcoin ridică probleme serioase de sustenabilitate", subliniază principalul autor al studiului, Benjamin Jones. Acesta a mai spus că producţia de criptomonede este din ce în ce mai nefastă pentru mediu de-a lungul timpului. În 2021, pentru minarea unui bitcoin au fost emise 113 tone de CO2, de 126 de ori mai mult decât în 2016.

Plecând de la o bază de calcul de 100 de dolari pentru fiecare tonă de CO2, studiul estimează că valoarea economică a pagubelor produse de minarea unui singur bitcoin a fost de 11.314 dolari, în timp ce pagubele produse de toate monedele bitcoin minate între 2016 şi 2021 ar putea să se ridice la 12 miliarde de dolari.

Citește mai multe din Poluare
» Citește mai multe din Poluare
TOP articole