În plină pandemie, aerul pe care îl respiră bucureștenii este din ce în ce mai poluat, iar autoritățile nu au reușit să rezolve această problemă care îi nemulțumește pe locuitorii Capitalei.
Mai multe persoane au protestat în fața Ministerului Mediului pentru a determina autoritățile să ia măsuri urgente.
Platformele de măsurare a calității aerului, au indicat depășiri îngrjorătoare. Este vorba despre indicatorii PM2.5 și PM10, printre cele mai periculoase particule de praf pentru om.
Platformele de monitorizare a calității aerului, au înregistrat creșteri are poluării, chiar și cu 350%
În acest context, Nicușor Dan a fost prezent la protest și spune că printre soluții se numără instalarea unei rețele de monitorizare a calității aerului chiar din fondurile Primăriei Generale, și o alta ar fi legată de rezolvarea problemelor groilor de gunoi neconforme din București-Ilfov.
De asemenea, noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a scris pe pagina sa de Facebook despre poluarea masivă din București și spune că declară război celor care ard ilegal deșeuri.
Mircea Fechet: Declar război celor care ard ilegal deșeuri!
Am mers astăzi la Sintești, unul dintre focarele de arderi ilegale din jurul Bucureștiului. În cazul de aici chiar e valabilă expresia "o poză face cât o mie de cuvinte". E incredibil și intolerabil ca un astfel de loc să existe lângă o capitală europeană în 2020 și puteți vedea despre ce vorbesc în fotografiile de mai jos - cantități enorme de deșeuri fără acte de proveniență, suprafețe mari incendiate.
Primim de aici sute de sesizări de la cetățeni și nu este prima oară când vin pe străzile acestea. Vom face oricâte intervenții va fi nevoie pentru a opri aceste activități ilegale care dăunează atât de mult aerului pe care îl respirăm.
Ce vedem aici nu sunt cazuri izolate, sunt adevărate grupuri infracționale. Situații precum cele de la Sinești pot fi rezolvate doar prin colaborarea între autoritățile statului – Garda de Mediu, Poliție, Jandarmerie, Parchet. Astfel de acțiuni le vom replica peste tot în țară, acolo unde avem situații similare'', a spus noul ministru al Mediului, Mircea Fehet.
Aşadar, ministrul Mircea Fechet spune că arderile de deșeuri reprezintă una dintre cauzele care duc la depășirea poluanților, mai ales pe timpul nopții, în zona Capitalei.
„Ziua și noaptea se ard deșeuri nepericuloase, dar și deșeuri periculoase. Avem plastice, deșeuri din construcții, sute sau poate mii de tone de astfel de deșeuri care, odată incendiate, nu fac altceva decât să pună sănătatea populației în pericol. Avem o problemă reală de poluare a aerului din București. Pe lângă poluarea de a trafic sau de la încălzirea rezidențială pe timpul iernii, suplimentar, din pricina arderilor ilegale, bucureștenii sunt nevoiți să suporte aceste consecințe”, a spus joi, Mircea Fechet, potrivit Mediafax.
Mircea Fechet spune că fenomen nu e singular, ci se întâlnește și în Dolj, Dâmbovița sau Giurgiu
„Cu siguranță arderile de deșeuri sunt una dintre cauze care participă la depășirea poluanților, mai ales pe timpul nopții. Un astfel de incendiu poate contribui cu siguranță la mărirea indicatorilor de poluare din București”, precizează Fechet.
El apreciază că este vorba „probabil” despre grupări infracționale organizate, evaziune fiscală, exploatarea copiilor și a persoanelor defavorizate.
Poliția, Jardarmeria și Garda de Mediu au făcut descinderi, joi, la Sintești, fiind vizați cei care ard ilegal deșeuri.
La acțiune au participat aproximativ 100 de polițiști, jandarmi și reprezentanți ai Gărzii de Mediu.