Polonia vrea să suspende temporar dreptul la azil ca parte a unei strategii de limitare a migraţiei ilegale, pe fondul tensiunilor cu Belarus, transmite POLITICO.
„Voi cere acest lucru. Voi cere recunoașterea în Europa a acestei decizii. Știm foarte bine cum este folosit de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, de preşedintele rus, Vladimir Putin, de către contrabandişti, traficanţi de persoane, cum acest drept la azil este folosit exact împotriva esenţei dreptului la azil”, a declarat el la un congres organizat de partidul său liberal Coaliţia Civică (KO), cel mai mare membru al guvernului de coaliţie din Polonia.
Migraţia a ocupat un loc prioritar pe agenda Poloniei începând din 2021, când un număr mare de persoane, în principal din Orientul Mijlociu şi Africa, au început să încerce să treacă ilegal pe la frontiera cu Belarus, în ceea ce Varşovia şi Uniunea Europeană au afirmat că a fost o criză orchestrată de Minsk şi aliatul său, Rusia.
Polițiștii de frontieră belaruși au fost surprinși ajutând activ grupurile, ca parte a ceea ce Tusk a numit anterior o tactică de „război hibrid” menită să stimuleze sentimentul anti-migrație și să blocheze resursele statului. Polonia a început deja să investească într-o infrastructură de frontieră mai puternică pentru a încerca să descurajeze trecerile neregulamentare.
În septembrie, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Michael O'Flaherty, a avertizat asupra „provocărilor reprezentate de instrumentalizarea migrației și acțiunile destabilizatoare ale autorităților belaruse la granița polono-belarusă”.
Strategia Belarusului
Cu toate acestea, a spus O'Flaherty, politica Poloniei de returnare a migranților fără a evalua potențialele lor revendicări „nu permite respectarea deplină a standardelor internaționale privind drepturile omului” și „îi expune riscului de încălcări grave ale drepturilor protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.
Belarus este acuzat că oferă vize persoanelor disperate din țări afectate de război, cum ar fi Siria, și îi încurajează să zboare în țară ca oprire de tranzit în drum spre UE. Președintele, care este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei, a declarat în 2021 că i-a încurajat pe migranți să încerce să treacă frontiera.
Amnesty International avertizează că solicitanții de azil, „inclusiv familiile cu copii, care au adesea nevoie de ajutor imediat, au fost bătuți cu bastoane și puști și amenințați cu câini de pază de către forțele belaruse” în timp ce încercau să treacă granița în siguranță în Polonia.