Antena 3 CNN Externe Polonia vrea ca ucrainenii care au fugit de război în alte țări din Europa să nu mai primească ajutoare sociale: „Să-și apere țara”

Polonia vrea ca ucrainenii care au fugit de război în alte țări din Europa să nu mai primească ajutoare sociale: „Să-și apere țara”

de Bianca Chirilă    |   

Şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a propus sistarea plăţii ajutoarelor sociale pentru bărbaţii ucraineni de vârstă militară care se află în Europa, cu scopul a-i determina să se înscrie în armata ţării lor, notează AFP, potrivit Agerpres.

Kievul încearcă să reînnoiască rândurile armatei sale, după mai bine de doi ani şi jumătate de la un atac pe scară largă din partea Rusiei, ale cărei forţe mai bine echipate se află în ofensivă în estul Ucrainei.

Sute de mii de refugiaţi ucraineni trăiesc în ţări europene de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Unii dintre ei sunt bărbaţi care au fugit ilegal din Ucraina pentru a evita să fie mobilizaţi, în ciuda interdicţiei de a părăsi ţara care îi priveşte pe bărbaţii de vârstă militară, cu câteva excepţii.

„Iată o idee practică care ar ajuta finanţele Europei de Vest, ar ajuta politic partidele tradiţionale împotriva radicalilor de dreapta şi ar ajuta Ucraina. Încetaţi plata ajutoarelor sociale pentru persoanele eligibile pentru mobilizare! Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita să fii chemat să-ţi aperi ţara. În Polonia nu facem asta”, a declarat Radoslaw Sikorski la forumul anual „Yalta European Strategy”, la Kiev.

Ucraina susține ideea

Alături de el, omologul său ucrainean, Andrii Sîbiga, a spus că „susţine” această idee.

Potrivit estimărilor ucrainene, un milion de bărbaţi ucraineni de vârstă militară trăiesc în străinătate, dintre care 300.000 în Polonia, a indicat Sîbiga. El nu a spus câţi dintre aceştia au trecut ilegal graniţa.

Ministrul ucrainean a cerut din nou europenii să analizeze perspectivele de întoarcere a refugiaţilor în Ucraina, dintre care marea majoritate sunt femei şi copii.

„Este timpul să ridicăm problema elaborării de către Uniunea Europeană de programe pentru întoarcerea ucrainenilor în ţara lor”, a declarat el.

Sîbiga a subliniat, însă, necesitatea întrunirii „condiţiilor adecvate pentru aceasta: securitate, servicii medicale, reconstrucţie de locuinţe”, în timp ce aproape 20% din teritoriul ucrainean este în continuare ocupat de Rusia, iar ţara se confruntă regulat cu atacuri mortale ruseşti.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile