CEJ a luat decizia în contextul în care Polonia nu a suspendat Camera disciplinară din cadrul Curții Supreme de Justiție a țării. CEJ a decis în luna iulie că această Cameră disciplinară nu este imparțială.
CEJ și-a motivat hotărârea afirmând că "amenda este necesară pentru a evita prejudicii grave și ireparabile ordinii legale a Uniunii Europene și valorilor pe baza cărora care Uniunea s-a format, în special cea privind statul de drept".
Comisia Europeană este cea care a solicitat impunerea de sancțiuni financiare, după ce Varșovia a refuzat să aplice hotărârea CEJ din luna iulie.
Cum rămâne Varșovia fără bani europeni
Amenda zilnică va fi reținută din fondurile europene pe care Polonia le primește periodic. Această țară este, de departe, cel mai mare beneficiar de fonduri europene, primind peste 18 miliarde de euro doar în 2020.
Sancțiunea vine într-un moment în care relațiile dintre Varșovia și Bruxelles sunt, deja, foarte încordate.
Luna aceasta, Curtea Constituțională a Poloniei a emis o decizie care neagă întâietatea legislației europene în fața celei naționale, vechi principiu stabilit în anii '60 din secolul trecut, cu mult înainte ca țara să se alăture blocului comunitar.
Concret, magistrații polonezi au respins două texte esențiale ale tratatelor europene: articolul 1, care stabilește atribuirea de competențe instituțiilor europene de către statele membre, și articolul 19, care înființează Curtea de Justiție (CEJ) a UE.
Judecătorii de la Varșovia au spus că aceste prevederi sunt incompatibile cu Constituția poloneză.
În acest nou front deschis între Polonia și UE, executivul comunitar urmează să decidă.
Polonia, fruntașă la amenzi dispuse de justiția europeană
Vinerea trecută, aproximativ 2.000 de mineri polonezi au călătorit peste 800 de kilometri până la Luxemburg, pentru a protesta împotriva unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind oprirea producției la mina lor de lignit.
Acțiunea vine la cinci luni după ce instanța juridică supremă a Uniunii a decis că Polonia trebuie să înceteze să mai extragă cărbune de la mina Turow, din cauza unei dispute nesoluționate cu țara vecină, Cehia.
"Nu vom permite Uniunii Europene să ne închidă minele așa cum a făcut cu oțelăriile şi șantierele noastre navale", a declarat președintele sindicatului Solidaritatea, Piotr Duda.
După ce Polonia a refuzat să închidă mina de la Turow, susținând că o astfel de decizie ar pune în pericol securitatea sa energetică, Curtea de Justiție europeană a ordonat Varșoviei să plătească o amendă de 500.000 de euro pentru fiecare zi în care mina continuă să funcționeze.
Până acum, guvernul polonez nu a plătit amenda, sperând să ajungă la un compromis cu partea cehă.
Potrivit calculelor Bloomberg, nota de plata a Poloniei în acest dosar a ajuns, vineri, la aproximativ 16 milioane de euro.