Antena 3 CNN Externe Polonia se opune aderării Ucrainei la UE dacă nu e soluționat conflictul legat de masacrul de la Volînia

Polonia se opune aderării Ucrainei la UE dacă nu e soluționat conflictul legat de masacrul de la Volînia

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Vicepremierul polonez Wladislaw Kosiniak-Kamysz a declarat miercuri că Ucraina nu va putea fi primită în Uniunea Europeană atât timp cât Varşovia şi Kievul nu soluţionează diferendul lor istoric legat de masacrul de la Volînia comis de naţionaliştii ucraineni în Al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres. 

Vicepremierul, care este de asemenea ministru al apărării în guvernul premierului Donald Tusk, a subliniat la postul PolSat că "nu vor exista frontiere deschise şi nici schimburi comerciale la nivelul actual (cu Ucraina) dacă nu este soluţionată chestiunea Volîniei".

"Daţi-mi voie să o spun clar: Ucraina nu se va alătura UE dacă nu este soluţionată chestiunea Volîniei", a insistat el, fără a preciza cum. Deşi Polonia "doreşte ca Ucraina să se dezvolte, nu poate lăsa netratată o rană care nu s-a cicatrizat", a mai spus Kosiniak-Kamysz, care a calificat masacrul de la Volînia drept "genocid".

"Masacrul de la Volînia", cum este cunoscut în Polonia, se referă la execuţia a aproximativ 120.000 de civili polonezi între anii 1943 şi 1945 în regiunea istorică Galiţia (în prezent parte a Ucrainei) de către naţionaliştii ucraineni conduşi de Stepan Bandera, considerat erou naţional în Ucraina şi criminal de război în Polonia.

Cele două ţări au interpretări diferite asupra acestui episod istoric ce încă le afectează relaţiile bilaterale, în ciuda alianţei lor actuale în războiul cu Rusia în care Varşovia s-a evidenţiat ca un susţinător militar ferm al Kievului.

Recent, pe data de 11 iulie, declarată în Polonia zi naţională în memoria victimelor de la Volînia, a fost inaugurat în localitatea Domostawa din sudul Poloniei un monument ce ilustrează copii polonezi traşi în ţeapă de un trident, simbol naţional al Ucrainei, alături de numele localităţilor unde a fost comis masacrul.

În aceeaşi zi, preşedintele polonez Andrzej Duda a dispus proiectarea numelui Volînia pe faţada palatului său prezidenţial şi a dat publicităţii un mesaj în care afirmă că "viitorul trebuie construit pe adevăr". "Polonezii vor cere mereu o comemorare demnă (...) şi să fie realizate exhumările necesare", se arată în acelaşi mesaj.

Guvernele de la Kiev şi Varşovia au ajuns în 2022 la un acord ce permitea Poloniei să reia exhumările din gropile comune din vestul Ucrainei, dar iniţiativa nu a mai fost implementată în contextul războiului declanşat prin invazia rusă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile