Antena 3 CNN Externe Incident grav între Belarus și Polonia: grănicerii regimului de la Minsk au tras spre cei polonezi

Incident grav între Belarus și Polonia: grănicerii regimului de la Minsk au tras spre cei polonezi

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 00:09 09 Oct 2021 Modificat la 00:23 09 Oct 2021

Anna Michalsk, purtătoare de cuvânt a poliției de frontieră din Polonia, a precizat incidentul a avut loc joi, că nimeni nu a fost rănit și că, cel mai probabil, s-a tras cu gloanțe oarbe.

În schimb, purtătorul de cuvânt al forțelor de frontieră ale Minskului, Anton Bichkovsky, a negat că s-ar fi tras focuri de armă.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis pe Twitter că "toate forțele statului sunt alături de trupele de frontieră" și că militarii apără granițele.

"Sunt și voi fi mereu alături de soldați și de trupele noastre de frontieră. Vreau să le mulțumesc militarilor noștri pentru atitudinea profesionistă și responsabilă", a adăugat premierul polonez.

Ministerul polonez de externe l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului. 

Oficialitățile de la Varșovia spun că forțele lor militare de frontieră se află sub o presiune crescută, din cauza numărului tot mai mare de incidente cu obiecte aruncate dinspre partea bielorusă.

Polonia, Lituania și Letonia, state membre UE, își apără granițele împotriva fluxului de migranți din Orientul Mijlociu și Africa, trimiși de Minsk la frontierele vecinilor din Uniunea Europeană.

Bruxelles-ul a afirmat că migrația ilegală este organizată și încurajată de guvernul președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.

UE îl acuză pe Lukașenko că poartă un "război hibrid", ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident împotriva guvernului autoritar de la Minsk.

Aproape jumătate dintre statele UE cer bani de la Bruxelles pentru garduri anti-migranți

Incidentul relatat vineri seara vine în contextul în care un grup format din 12 state membre ale UE solicită finanțarea cu fonduri europene a construcției de ''bariere fizice'', pentru a proteja frontierele externe ale blocului comunitar.

Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia şi Slovacia subliniază că ''barierele fizice par să fie o măsură eficientă de protecție a frontierelor, care servește interesului întregii Uniuni Europene, nu doar al statelor membre din prima linie''.

''Am primit-o (scrisoarea n.r.) şi îi vom răspunde la momentul cuvenit'', a reacționat Eric Mamer, purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene.

Sub presiunea migranților la frontierele lor, Polonia, Lituania și Letonia, care sunt vecine cu Belarusul, au declarat stare de urgență sau au anunțat că ridică garduri la frontiera cu această țară.

Vecinii lui Lukașenko se apără cu garduri de migranții "importați" de liderul de la Minsk

S-a întâmplat după ce președintele belarus  Aleksandr Lukaşenko a decis, drept represalii pentru sancțiunile europene, să lase cale liberă migranților ce doresc să ajungă în vestul Europei.

Presa internațională a arătat că, pentru a accentua presiunea, Belarus a "importat" migranți din Irak, pe care apoi i-a trimis la granița poloneză.

Spre deosebire de incidentele din trecut în care statele au reacționat împotriva valurilor de migranți, de astă dată Comisia Europeană nu a dezaprobat acțiunea țarilor vecine cu Belarusu.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul nu s-a arătat dispus să accepte finanțări europene pentru construcția unor asemenea garduri.

Subiectul statelor terțe, precum Belarusul, care îi utilizează pe migranți în scop politic era pe agenda reuniunii de vineri a miniștrilor de interne europeni, care are loc la Luxemburg.

Aleksandr Lukașenko la CNN: Importul de migranți, o nebunie. Mă luați drept nebun?

Reporterul CNN Matthew Chance a realizat un interviu cu președintele belarus, care a ordonat o reprimare nemiloasă a opoziției după alegerile de anul trecut.

Dialogul a scos la suprafață politicianul sfidător, care fie neagă faptele, fie susține că lucrurile stau mai rău în Statele Unite sau în Marea Britanie.

Lukașenko a fost chestionat în legătură cu utilizarea migranților drept armă în disputa cu Uniunea Europeană.

"Asta e o nebunie. Mă luați drept nebun?", a replicat el acuzațiilor formulate de guvernul polonez, conform căruia Belarus "aruncă migranți" la frontiera comună.

Până în prezent, cel puțin cinci migranți au murit la frontiera dintre Polonia și Belarus.

Etichete: Belarus Polonia
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole