Antena 3 CNN Actualitate Atenţie, şoferi! Poliţiştii nu mai dau amenzi şi fac exces de zel la verificări, ca protest faţă de îngheţarea salariilor

Atenţie, şoferi! Poliţiştii nu mai dau amenzi şi fac exces de zel la verificări, ca protest faţă de îngheţarea salariilor

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 17:55 11 Ian 2021 Modificat la 17:55 11 Ian 2021

Astfel, poliţiştii membri de sindicat ai organizaţiilor Europol, Pro Lex, Decus și Diamantul nu mai dau, de luni, 11 ianuarie, amenzi, ci doar avertismente scrise sau verbale.

De săptămâna viitoare, poliţiştii sindicalişti vor refuza efectuarea de ore suplimentare iar din 25 inuarie vor interveni doar la apelurile de urgenţă, în cazul în care nu se va reveni asupra deciziei de îngheţare a salariilor.

Lideru Europol, Cosmin Andreica, a spus, într-o intervenţie la Antena 3, că existau alte soluţii - în afara îngheţării salariilor - în bugetul prevăzut pentru Ministerul de Interne.

"Avem o singură revendicare: nemulţumirea legată de îngheţarea salariilor, în condiţiile în care vorbim de o lege din 2017, care trebuia să elimine inechităţile salariale din sistem până în 2022. S-a luat decizia îngheţării fără să fim consultaţi. Cred că nici ministrul Bode nu a putut justifica, la momentul în care am avut întâlnirea cu dânsul, de ce s-a luat această decizie, cu toate că aveam alternativa de a găsi soluţii în interiorul anvelopei bugetare prevăzute pentru Ministerul de Interne pentru a nu ajunge la îngheţarea salariilor(...)

Din 18 ianuarie, poliţiştii nu mai verifică izolarea la domiciliu a celor plasaţi în carantină. Din 25 ianuarie, vor răspunde doar apelurilor la 112

Prima etapă: de astăzi (luni, n.r.) aplicarea de avertismente şi o mai mare rigoare în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, care va fi, probabil, considerată exces de zel.

Din 18 ianuarie vom refuza să mai efectuăm ore suplimentare pentru că după 10 luni de pandemie colegii noştri au efectuat sute de ore suplimentare şi sunt epuizaţi şi vom refuza să mai efectuăm sarcini pe care nu le avem în fişa postului, cum ar fi verificarea izolărilor la domiciliu, comunicarea deciziilor de carantinare şi alte activităţi care intră în atribuţiile Direcţiilor de Sănătate Publică.

Dacă nu ajungem la o înţelegere cu ministrul, din 25 ianuarie ne vom prezenta la serviciu şi vom răspunde doar la apelurile de urgenţă, după modelul protesului magistraţilor de la începutul lui 2020.

Lider Europol: Poliţiştii nu au avut posibilitatea de a-şi vota sporuri şi bonusuri în Parlament

Dacă tot vorbim de îngheţări salariale, vedem că pentru alte categorii s-a putut da în stânga şi în dreapta, în cei doi ani de la intrarea în vigoare a legii. Doar că, noi fiind poliţişti, nu am avut posibilitatea, prin intermediul influenţelor politice, să ajungem în Parlament şi să ne votăm bonusuri, sporuri sau alte drepturi, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor categorii sociale. 

Cererile noastre sunt mai mult decât decente în raport de contextul existent.

Poliţistul este situat în lege la un coeficient de 1,44 în timp ce un muncitor necalificat are 1,01 (din salariul minim pe economie). Şi nici măcar de acest 1,44 nu beneficiem. Suntem undeva la 60 - 70 la sută din acel prag", a spus Andreica într-o intervenţie la Antena 3.

Protestul poliţiştilor a fost anunţat încă de săptămâna trecută, când a fost elaborat calendarul acţiunilor de protest.

Sindicalişti din Poliţie: Dacă nu suntem ascultaţi, suntem obligaţi să protestăm

"În situația în care nu vom fi consultați și nu va exista voință pentru a elimina această inechitate salarială reprezentată de înghețarea salariilor polițiștilor, vom fi obligați să punem în aplicare toate cele 3 etape ale formelor de protest stabilite", au precizat sindicaliștii.

Sindicatul Europol a publicat și rezultatul sondajului dedicat polițiștilor, la care au participat 4837 de colegi din 31 de județe plus Municipiul București. Pentru ca rezultatul sondajului să nu fie alterat, s-a folosit o platformă profesională de sondare, iar chestionarul a fost diseminat exclusiv către polițiști, pe grupurile interne de comunicare.

Sondajul a avut drept scop măsurarea impactului pe care pandemia l-a avut până în momentul de față asupra stării psiho-fizice a polițiștilor, dar și poziționarea lor asupra măsurilor de înghețare a salariilor.

Cum văd polițiștii pandemia și măsura înghețării salariilor

  • 94% din polițiști consideră că fără implicarea lor în activitățile de combatere a pandemiei Guvernul nu va mai putea aplica măsurile de prevenire stabilite;
  • 7 din 10 polițiști sunt dispuși să suspende activitatea, ca formă de protest, similar magistraților, în cazul în care nu se va reveni asupra înghețărilor salariale;
  • 8 din 10 polițiști au răspuns că nu au fost luate măsuri suficiente sau chiar deloc, de către șefi, pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus în rândul personalului;
  • 8 din 10 polițiști resimt puternic efortul și sunt mult mai epuizați ca urmare a activităților întreprinse pe durata pandemiei decât înainte;

Protestele anunțate de sindicatele din Poliție, din 11 ianuarie

Începând din 11 ianuarie oamenii legi nu vor mai aplica amenzi, ci doar sancțiunea avertismentului scris sau verbal prevăzută în ordonanța privind regimul contravențiilor.

Din 18 ianuarie nu vor mai comunica deciziile de carantinare/izolare și nu vor mai verifica persoanele în cazul cărora se impun aceste măsuri. De asemenea, nu vor mai face ore suplimentare și nu vor mai asigura permanența de la domiciliu. 

Din 25 ianuarie, polițiștii spun că, dacă nu se vor revizui prevederile legale în ceea ce le privește drepturile, vor asigura doar urgențele. 

Etichete: Europol protest amenzi
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole