Antena 3 CNN Externe Un polițist din Spania le-a arătat unor români veniți din Cluj cu avionul ce înseamnă Air Schengen: "Ne-a spus că nu suntem europeni"

Un polițist din Spania le-a arătat unor români veniți din Cluj cu avionul ce înseamnă Air Schengen: "Ne-a spus că nu suntem europeni"

de Radu Trascău    |   

Mai mulți români au fost supuși la un tratament umilitor pe aeroportul din orașul spaniol Palma de Mallorca, relatează Antena 3 CNN.

Un polițist de frontieră i-a anunțat că nu sunt cetățeni europeni, după ce autoritățile aeroportuare i-au trimis la coadă, la controlul pașapoartelor.

Asta, deși România face parte, de la sfârșitul lunii martie, din Air Schengen.

Aparteneța la acest spațiu înseamnă că pasagerii veniți din țara noastră nu mai trebuie să prezinte pașapoartele pe aeroporturile statelor Schengen.

"Poate că ar trebui să o spunem mai des, pentru că nu foarte mulți știu că România este în Uniunea Europeană și că face parte, încă de pe 31 martie, din spațiul Air Schengen. Acest lucru nu a ajuns la angajații aeroportului din Palma de Mallorca.

Ei i-au obligat pe pasagerii zborului care venea din Cluj să se așeze la o coadă interminabilă pentru a prezenta pașapoartele și buletinele unui singur polițist de frontieră. Acesta le-a comunicat românilor că 'nu fac parte din Europa' și că, în consecință, trebuie să prezinte actele de identitate la control.

Până la ora acestei corespondențe nu am primit un răspuns oficial din partea aeroportului cu privire la acest incident. Evident, astfel de lucruri nu ar trebui să se întâmple, pentru că există protocoale foarte stricte de securitate în aeroporturi, iar românii ar trebui să fie tratați în consecință, ca persoane a căror țară este membră în Spațiul Aerian Schengen", a relatat corespondentul Antena 3 CNN în Spania, Radu Trascău.

Incidentul avut loc joi, 20 iunie, și i-a afectat pe pasagerii zborului care a decolat de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca la ora locală 11:30 către orașul spaniol.

Surse din rândul călătorilor români spun că actele le-au fost luate la verificat de un singur polițist de frontieră, în condițiile în care ghișeele de control pentru astfel de formalități erau goale.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile