Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN ”A murit în misiune” De 20 de ani, o văduvă se luptă pentru memoria unui polițist. Cum a fost uitat complet

”A murit în misiune” De 20 de ani, o văduvă se luptă pentru memoria unui polițist. Cum a fost uitat complet

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:13 05 Iul 2023 Modificat la 20:38 05 Iul 2023

Absurdul în Poliţie poartă epoleţi de chestor. Pentru că decizia de a recunoaşte decesul în timpul misiunii se bazează pe un certificat medical din 1995, iar restul documentelor nici măcar nu mai există.

”Am să dau un mesaj domnului ministru de Interne. Voi veni în faţa Ministerului de Interne, poate şi cu o sticlă de benzină lângă mine, să-mi spună şi să-mi facă dreptate. Soţul meu este mort în timpul şi din cauza serviciului. De ce am o pensie de 700-800 de lei? De ce? Pe cine astupă? Pe cine acoperă IPJ Suceava?”, a declarat soția polițistului mort.

Ea este Emilia Asimini. Are 68 de ani şi de 28 e văduvă. Pe 29 aprilie 1995 soţul său a plecat în misiune să prindă un fugar..

”L-am găsit la dispensarul Putna, pe o masă, îmbrăcat polițist, fără armă la el, mort”, a povestit soția.

[GAL layout="2"]

Martorii i-au povestit ce s-a întâmplat în casa fugarului.

”A intrat el cu un domn de la grăniceri în casă, a spart uşa pentru că striga din casă că cine intră în casă îi taie capul cu toporul.

El a spart uşa că era un pic mai voinic aşa. A fost lovit în cap”, a mai povestit Emilia Asimini.

Fostul său şef relatează şi el cumva aceleaşi evenimente.

”Asimini nu i-a dat drumul, l-a imobilizat, l-a dus până în interior, au intrat şi ceilalți. Când au intrat ceilalţi, el a pus mâinile pe o masă, a răsuflat de câteva ori şi jos a fost. A făcut infarct efectiv şi acolo a decedat. Astea sunt împrejurările relatate de cei care au fost acolo”, a declarat col. Constantin Alistar, fostul șef al polițistului mort.

Raportul medico-legal sumar întocmit atunci arată că plutonierul major a făcut infarct de stres. Imediat după nenorocire, colegii poliţistului au făcut chetă ca să-l înmormânteze.

”Nu era decât un simplu plutonier major. S-au tras salve (n.r. - la înmormântare). Au venit jandarmii, s-au tras salve”, a spus Emilia Asimini.

Singurul ajutor pe care l-a primit familia a fost o adeverinţă pentru unul dintre copii, eliberată de IPJ Suceava în 1997 în care stă scris negru pe alb că subofişerul a murit în misiune.

Apoi, în 2001 a apărut o lege, iar văduva a primit 400 de lei pensie de urmaş. În 2015 s-a schimbat legea, Văduva Asimini ar trebui să primească lunar, până la sfârşitul vieţii o pensie de urmaş egală cu media a 6 salarii consecutive avute în plată din ultimii 5 ani de activitate ai poliţistului.

În realitate primeşte jumătate, pentru că nimeni nu vrea să recunoască în acte că plutonierul major a murit în misiune.

”Atunci cum toate onorurile ca fiind decedat în misiune şi în documente nu? De ce? Nu înţeleg”, a mai declarat fostul șef al polițistului mort.

Cineva, cumva, l-a trecut în acte în rezervă. Adică, a fost ca şi cum omul ar fi murit după ce s-a pensionat.

Văduva a făcut de două ori greva foamei, zeci de plângeri, a deschis procese, a cerut chiar şi o comisie ca să stabilească cum a murit poliţistul.

Pentru cei de aici de la IPJ Suceava Plutonierul Asimini Constantin a rămas doar un nume pe o marmura comemorativă instalată in fața sediului poliției.

Pentru că o întreagă comisie de comisari şi gradaţi au stabilit în 2021 că fostul lor coleg nu este un erou. Doar a făcut un infarct în timpul unei percheziţii şi atât.

”A murit în misiune. N-a murit în şanţ sau în altă parte. A fost în misiune. A murit în misiune”, a declarat soția polițistului mort.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole