Antena 3 CNN Opinii Arena Politică Politicile Guvernului social-democrat aduc un nou record de români angajați. Peste 5.36 milioane de salariați în mandatul Ciolacu

Politicile Guvernului social-democrat aduc un nou record de români angajați. Peste 5.36 milioane de salariați în mandatul Ciolacu

de Georgiana Adam    |   

În 2023, România a înregistrat un nou record în ceea ce privește numărul de angajați, care a depășit 5,36 milioane, cel mai mare din ultimii 16 ani. Creșterea de circa 3% față de 2022 reflectă eficiența măsurilor economice promovate de PSD după intrarea la guvernare în stimularea pieței muncii și a veniturilor românilor, după o perioadă de instabilitate economică. Creșterea continuă și în 2024, fiind susținută și de majorarea veniturilor românilor datorită Guvernului Ciolacu.

Stimularea economiei, de către PSD, a crescut consumul și piața muncii

Atât criza financiară din 2008-2009, cât și pandemia de COVID-19 au lovit puternic piața muncii, provocând scăderi semnificative ale numărului de angajați. Însă, prin politicile de redresare economică și creșterea salariului minim promovate de guvernările PSD, numărul de angajați a revenit treptat pe o traiectorie ascendentă. Guvernul Ciolacu a continuat acest trend, susținând o creștere durabilă și îmbunătățind condițiile de muncă pentru români.

Revenirea obiceiurilor de consum și creșterea cererii de bunuri și servicii, după ridicarea restricțiilor pandemice, au contribuit semnificativ la această expansiune a forței de muncă. Guvernul Ciolacu a jucat un rol cheie în acest succes prin sprijinirea investițiilor și creșterea veniturilor populației, contribuind astfel la stimularea economiei și la consolidarea stabilității pe piața muncii.

„Unul dintre factorii majori a fost revenirea obiceiurilor de consum după ridicarea restricțiilor”, a subliniat contribuția acestui fenomen la expansiunea forței de muncă Sorina Faier, managing partner la Elite Searchers, citată de Ziarul Financiar.

Două decenii și jumătate, doar social-democrații au crescut numărul de români angajați

Datele statistice oficiale arată că, începând cu anul 2000, o creștere a numărului mediu de angajați din România a avut loc preponderent în timpul guvernărilor social-democrate.

Între 2000 și 2008, România a beneficiat de o creștere economică susținută, marcată de atragerea investițiilor străine și integrarea în Uniunea Europeană, ceea ce a dus la o creștere constantă a numărului de angajați. Însă, criza financiară din 2008-2010 a lovit puternic piața muncii, cu scăderi semnificative ale angajărilor, în timp ce măsurile de austeritate din 2010-2012 au agravat situația prin reduceri bugetare și restructurări (Guvernele Boc I și II, Guvernul Ungureanu).

Din 2013 până în 2019, stabilitatea politică și măsurile de stimulare economică implementate de guvernările PSD, inclusiv creșterea salariului minim, au sprijinit o revenire a numărului de angajați. Criza sanitară din 2020 a dus la o nouă scădere temporară, dar după 2021, economia și ocuparea forței de muncă și-au revenit, sprijinite de investițiile guvernamentale în infrastructură și proiecte economice majore. Datorită PSD, creșterile de la an la an au urcat de la circa 60.000 de angajați în 2021, la peste 155.000 în 2023. (detalii) și (detalii)

Subiecte în articol: PSD
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile