Antena 3 CNN Actualitate "Tu ştii ce are copilul tău în ghiozdan? Deschide ochii şi verifică" | Poliţia Română, apel la părinţi, elevi şi cadre didactice pentru siguranţa şcolară

"Tu ştii ce are copilul tău în ghiozdan? Deschide ochii şi verifică" | Poliţia Română, apel la părinţi, elevi şi cadre didactice pentru siguranţa şcolară

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 19:11 04 Oct 2023 Modificat la 19:11 04 Oct 2023

Poliţia Română a relansat campania de "Prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar" care are ca scop formarea de comportamente și atitudini în spiritul respectării normelor de conviețuire socială, atât în școli, cât și în afara acestora.

În acest context, autoritățile fac apel la părinți, cadre didactice dar şi la elevi să conștientizeze consecințelor fizice, psihologice, juridice asupra cărora se expun tinerii atunci când aduc în incinta unităților de învăţământ obiecte sau substanțe periculoase.

"Împreună pentru siguranța școlară! Dragi părinți, elevi și cadre didactice,

Cu toții ne dorim ca școala să fie un loc sigur și propice pentru învățare. Pentru a asigura acest lucru, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Educației, se derulează Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, cu scopul de a creşte gradul de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi de a preveni delincvenţa juvenilă în incinta şi în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Ce considerăm obiecte periculoase?

Obiectele periculoase includ cuțite, obiecte ascuțite, spray-uri iritante și orice altă armă sau instrument care poate pune în pericol siguranța elevilor și a personalului școlar.

Cum puteți ajuta?

1. Discutați deschis cu copiii despre importanța siguranței școlare.

2. Verificați regulat ghiozdanele elevilor.

3. Încurajați raportarea oricăror incidente sau suspiciuni de port ilegal de obiecte periculoase către conducerea școlii sau autorități.

Haideți să lucrăm împreună pentru un mediu școlar sigur și propice în care fiecare copil să se poată dezvolta în deplină siguranță", scrie Poliţia Română pe Facebook. 

Poliţia a sesizat 141 de fapte de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în şcoli în anul şcolar 2022-2023

Mai mult, Poliţia Română anunţă că această campanie s-a mai derulat la nivel național, în perioada 24 aprilie -12 iunie 2023, atât în mediul urban, cât și rural, de către structuri de ordine publică, siguranță școlară și prevenirea criminalității, având ca beneficiari elevii, părinții și cadrele didactice.

Astfel, au fost realizate activități în 4.859 de unități de învățământ (1.979 din mediul urban și 2.880 din mediul rural) dintre care 989 de școli primare, 2.862 de școli gimnaziale și în 1.008 licee/colegii/școli profesionale.

Totodată, au fost organizate 1.149 de activități în școli primare (290 din mediul urban și 859 din mediul rural), 3.710 în școli gimnaziale (1.385 din mediul urban și 2.325 din mediul rural) și 1.489 în licee/colegii/școli profesionale (1.215 din mediul urban și 274 din mediul rural).

Activitățile au avut 163.878 de elevi beneficiari, 79.354 provenind din mediul urban, iar 84.524 din mediul rural.

De asemenea, din dorința de a purta un dialog real cu elevii, pe teme care îi preocupă și îi afectează în mod direct, psihologi, specialiști în domeniu și invitați, participanți la diferite acțiuni în școli, au discutat deschis cu elevii despre: violența în mediul școlar, bullying și cyberbullying, portul unor obiecte interzise, consumul de substanțe periculoase, infracțiuni pe internet, trafic de persoane, fake-news, comunitate și voluntariat.

Pe parcursul anului școlar 2022 - 2023, la nivel național, au fost constatate 141 de fapte de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase săvârșite în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ.

Din punct de vedere al mediului în care au fost comise, cele mai multe fapte de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase sesizate au fost săvârşite în mediul urban (121 fapte), în incinta unităților de învățământ fiind comise 137 de infracțiuni.

Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Educației vor continua activitățile preventive destinate elevilor, precum și de informare a cadrelor didactice și a părinților/reprezentanților legali ai elevilor, prin intermediul ,,Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar”, și în perioada octombrie – decembrie 2023, aferentă modulelor 1 și 2 ale anului școlar 2023 - 2024.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole