Inspectoratul General al Politiei de Frontiera informează că Elena Udrea a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineții de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricționat dreptul la liberă circulaţie de către instituțiile competente.
„Precizăm faptul că, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuțiilor stabilite de legislaţia națională privind organizarea şi funcționarea instituţiei, măsurile de restricționare a dreptului la liberă circulaţie a persoanelor în condițiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare”, au explicat reprezentanții instituției prin intermediul unui comunicat de presă.
Concret, dacă o persoană, cetăţean român, se prezintă la ieșirea din ţara şi îndeplinește condițiile prevăzute de legislaţia în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei, au precizat polițiștii de frontieră.
Elena Udrea a fost condamnată joi la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.
Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă. Condamnarea este cu executare.
Polițiștii nu au găsit-o pe Elena Udrea la domiciliu pentru a pune în executare mandatul de arestare. Autoritățile române au început procedurile și Udrea a fost dată în urmărire generală.
DNA a cerut anul trecut interdicţie pentru Elena Udrea de a părăsi ţara, dar instanţele au refuzat
DNA a solicitat instanţelor de judecată, anul trecut, ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, însă judecătorii de la două instanţe au refuzat.
Joi, Elena Udrea a fost dată în urmărire de Poliţia Română, după ce nu a fost găsită la domiciliul său din Corbeanca. Poliţiştii trebuiau să o ridice de acasă pentru a o duce la penitenciar, ea având de executat şase ani de închisoare în dosarul "Gala Bute".
Anul trecut, judecătorii de la două instanțe au refuzat să-i interzică plecarea din ţară
Pe 5 martie 2021, procurorii au cerut Curţii de Apel Bucureşti ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicția de a pleca din ţară. "Inculpata a manifestat intenția de a se sustrage de la judecată. În declaraţiile date afirmă că justiția nu este independentă, decizia de condamnare este absurdă şi există în spate altcineva la butoane. Inculpata are un istoric. În anul 2018 s-a sustras de la altă condamnare şi a fugit în Costa Rica. A fost arestată acolo şi supusă unei proceduri de extrădare. (...) Având în vedere acest istoric, normal că ne-am pus problema de a o păstra pe inculpată la dispoziţia organelor judiciare. Ea nu s-a întors de bunăvoie în ţară. A făcut referiri la sistemul judiciar italian, pentru că acolo au fugit mai multe persoane condamnate în România: Alina Bica, Dragoş Săvulescu, Daniel Dragomir, Marian Zlotea", declarau procurorii în faţa judecătorilor.
Cererea procurorilor a fost respinsă atunci atât de Curtea de Apel Bucureşti, cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ultimele imagini cu Elena Udrea în România, înainte de condamnare
Elena Udrea dădea asigurări că nu va mai fugi din România, susținând că are un copil în grijă.