Situată la o altitudine cuprinsă între 400 și 700 de metri, tabăra de antrenament aflată la ieșirea din localitate este un fost poligon militar al armatei române, care a devenit cel mai mare teren de manevre al forțelor NATO prezente în România.
Având peste 50 de kilometri pătrați, baza de la Cincu deține toate instalațiile necesare pentru exerciții și scenarii de luptă NATO.
Doar că podul peste care trec blindatele NATO spre baza militară şi poligonul de instrucție a fost închis pentru că nu mai este sigur circulației.
Autorităţile au creat un pot nou, dar Hidroelectrica nu dă acceptul pentru demolarea celui vechi. Astfel șoferii ocolesc zona pe un alt drum şi se plâng că şi-au distrus mașinile din cauza gropilor. Podul trebuia construit de peste un an, dar nu înainte de a-l demola pe cel vechi.
[GAL layout="5"]Structura metalică a noului pot a fost adusă la faţa locului, dar problema principală rămâne demolarea construcției vechi peste râul Olt.
Podul poate fi distrus doar prin implozie sau piconare, dar ambele variante au fost respinse de Hidroelectrica.
Un pod șubred şi un drum ciuruit, piedicile romanești în calea NATO
Pentru a satisface solicitările Hidroelectrica se caută o firmă care să îşi asume o soluţie de demolare care să nu pună în pericol canalul sau barajele.
După trei licitații eșuate, abia acum s-a găsit o firmă care să accepte lucrarea, dar şi aceasta este în căutare de soluţii tehnice.
"Acest pod, în urma studiului de fezabilitate făcut de Consiliul Județean, reiese că trebuie demolat şi construit un pod nou. Având în vedere şi importanța strategică a acestui drum județean pentru că el deservește în primul rând poligonul de la Cincu.
Principala problemă care apare în acest proiect este avizul dat de către Hidroelectrica. În amonte de acest pot, în imediata lui vecinătate, poate exista un baraj de mare importanță a Hidroelectrica.
În momentul în care s-a dat avizul pentru demolarea şi construirea podului de la Voila, Hidroelectrica ne-a somat să nu avem niciun fel de lucrare în albia râului, pentru că este vorba de un canal de fugă care deserveşte acest baraj", spune un oficial.
Actuala variantă de ocolire este un traseu cu multe obstacole atât pentru localnici cât şi pentru militari, inclusiv pentru cei străini care folosesc baza militară de la Cincu.
Nu ştim dacă militarii privesc noua situaţie ca pe un antrenament suplimentar într-o ţară ce adesea arată ca după război chiar şi în vreme de pace.