Antena 3 CNN Life Știinţă Mouse-ul poate fi controlat cu puterea gândurilor | Progrese la primul pacient uman cu cip cerebral implantat de compania lui Elon Musk

Mouse-ul poate fi controlat cu puterea gândurilor | Progrese la primul pacient uman cu cip cerebral implantat de compania lui Elon Musk

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:45 20 Feb 2024 Modificat la 17:45 20 Feb 2024

Primul pacient uman căruia i s-a implantat un cip pentru creier produs de Neuralink, start-up-ul fondat de Elon Musk în 2016, și-a revenit complet și acum este capabil să controleze un mouse de calculator folosindu-și mintea.

Anunțul a fost făcut chiar de către magnat, care susține că pacientul zero face progrese.

 "Progresele sunt bune și pacientul pare să fi făcut o recuperare completă, cu efecte neuronale de care suntem conștienți. Pacientul este capabil să miște mouse-ul în jurul ecranului doar prin gândire”, a spus Elon Musk, adăugând că Neuralink încearcă să obțină cât mai multe clicuri de mouse de la pacient.

Miliardarul speră ca noul dispozitiv, intitulat Telepatie, să permită utilizatorilor cu dizabilități să comunice fără probleme. Printre altele, cipul lui Elon Musk va permite controlul telefonului cu ajutorul gândurilor.

În ianuarie, Elon Musk a anunțat că Neuralink  a implantat cu succes un cip în primul său pacient uman, după ce a primit aprobarea pentru studiile pe oameni în septembrie.

Când Neuralink a spus că va începe să recruteze oameni, compania a spus că caută persoane cu tetraplegie din cauza leziunii măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice, cunoscută în mod obișnuit ca ALS sau boala Lou Gehrig.

Studiul Neuralink folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-calculator într-o regiune a organului creierului care controlează intenția de mișcare, cu scopul inițial de a permite oamenilor să controleze cursorul sau tastatura unui computer folosind gândurile lor.

Neuralink, care a fost evaluat la aproximativ 5 miliarde de dolari anul trecut, s-a confruntat cu solicitări repetate de control asupra protocoalelor sale de securitate.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole