Antena 3 CNN Life Știinţă „Poarta spre Iad”: Craterul Batagaika din Siberia se mărește într-un ritm alarmant. Oamenii de știință sunt îngrijorați de fenomen

„Poarta spre Iad”: Craterul Batagaika din Siberia se mărește într-un ritm alarmant. Oamenii de știință sunt îngrijorați de fenomen

de Bianca Chirilă    |   

Craterul Batagay, uneori denumit Batagaika sau „poarta către Iad”, se extinde rapid, iar acest lucru îi îngrijorează pe oamenii de știință, care atrag atenția că acest lucru ar putea înrăutăți rapid criza climatică, transmite Science Alert.

Craterul are astăzi forma unei pisici de mare sau a unui mormoloc uriaș. A început ca o așchie, abia vizibilă în imaginile din satelit, în anii '60 - '70.

Acum este o prăpastie cu stânci abrupte, clar vizibile din spațiu.

Gaura s-a triplat în dimensiune între 1991 și 2018, potrivit US Geological Survey.

Craterul Batagay, uneori denumit Batagaika sau „poarta către Iad”, este reprezentativ pentru o problemă mult mai mare, adesea invizibilă, care afectează întreaga planetă.

Arctica se încălzește mai repede decât restul Pământului, iar acest lucru dezgheață rapid permafrostul, care este un strat gros de sol înghețat permanent.

Craterul Batagay s-a format atunci când dezghețul permafrostului a făcut ca pământul să se prăbușească, creând o alunecare de teren.

Pe măsură ce permafrostul se dezgheață, toate plantele și animalele moarte care au fost înghețate în el timp de secole încep să se descompună, aruncând dioxid de carbon și metan în atmosferă.

Avertismentul oamenilor de știință

Acestea sunt gaze puternice, care captează căldura și determină creșterea temperaturilor globale, declanșând dezghețul și mai rapid al permafrostului.

Acest cerc vicios ar putea avea efecte grave. Permafrostul acoperă 15% din terenul din emisfera nordică. În total, conține de două ori mai mult carbon decât atmosfera.

Un studiu a estimat că dezghețul permafrostului ar putea emite la fel de multe gaze care încălzesc planeta ca o națiune industrială mare până în 2100, dacă industriile și țările nu își controlează propriile emisii în prezent.

Dezghețul permafrostului ar putea înrăutăți rapid criza climatică, dar este încă un proces misterios. Studierea acestor locuri cheie, precum Batagay, poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă dezghețul permafrostului și să anticipeze ce s-ar putea întâmpla în viitor.

Subiecte în articol: crater batagaika Siberia permafrost
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile