Antena 3 CNN Life Culinar "Poale-n-brâu" moldovenești, rețeta pas cu pas. Secretul plăcintelor pufoase, umplute cu brânză

"Poale-n-brâu" moldovenești, rețeta pas cu pas. Secretul plăcintelor pufoase, umplute cu brânză

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:00 10 Mar 2024 Modificat la 10:00 10 Mar 2024

"Poale-n-brâu" este denumirea dată unor plăcinte făcute din bucăți pătrate de aluat, umplute cu brânză.

Colțurile se întorc peste umplutură, formând un fel de plic.

Este un preparat tradițional românesc, specific zonei Moldovei, fiind vorba despre o rețetă foarte veche.

Regretatul Radu Anton Roman, cunoscut mai ales pentru documentarea gastronomiei românești, a notat, în cartea ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, rețeta autentică a acestor plăcinte moldovenești.

Aceste plăcinte se prepară ușor, iar rezultatul este unul spectaculos.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 50 g zahăr
  • 15 g drojdie
  • 3 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • un praf de sare

Drojdia se pune într-o căniță, alături de trei linguri de apă călduță, o lingură făină și o linguriță de zahăr. Se lasă să crească aproximativ o jumătate de oră.

Peste făină se toarnă drojdia, laptele călduț, gălbenușurile, sarea și zahărul. Se frământă bine pentru un sfert de oră.

Se adaugă, câte puțin, untul topit și călduț și se lasă aluatul la crescut pentru 1-2 ore.

Umplutură:

  • 500 g brânză de burduf
  • 2 ouă

Se amestecă bine brânza cu ouăle. Aluatul se rulează și se taie în bucăți cam cât un măr mic. Fiecare bucată de aluat se întinde și se umple cu câte o lingură de brânză.

Fiecare margine a aluatului se ridică peste brânză și se mai lasă la crescut încă o jumătate de oră. Se unge o tavă cu unt, se pun plăcintele, se ung bine cu albuş și se introduc la cuptor, la foc potrivit, o jumătate de oră.

Citește mai multe din Culinar
» Citește mai multe din Culinar
TOP articole