"PNL depune o sesizare la Curtea Constituțională privind nerespectarea repartizării funcțiilor în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaților. Conform regulamentului, PNL ar fi trebuit ca din această sesiune să mai dețină un mandat, iar PSD să piardă un mandat. Practic, prin această mișcare PSD generează acea majoritate în cadrul Birourilor Permanente Reunite și reunește 13 din cele 25 de voturi din cadrul Biroului Permanent. Noi considerăm că întotdeauna trebuie respectat regulemantul și pentru noi e foarte clar că e o acțiune premeditată a celor din PSD", a spus Florin Roman.
"Solicitarea a fost supusă la vot și a fost respinsă în mod abuziv. Matematica nu minte, cel mai mare rest îl avea PNL, ni se cuvenea acest lucru și, așa cum ne-a obișnuit PSD, cu un abuz de putere a majorității, ne-a refuzat un drept legal", a adăuat Roman.
Premierul desemnat Ludovic Orban a anunțat că audierile miniștrilor vor avea loc săptămâna viitoare, iar votul pentru învestirea Guvernului se va desfășura pe 24 februarie.
"Birourile Permanente Reunite, dominate de o majoritate PSD, au stabilit un calendar pentru procedura de învestire a Guvernului. În forma acestui calendar, audierile miniștrilor se vor desfășura săptămâna viitoare, în datele de 17, 18 și 19, urmând ca votul în plenul Camerelor reunite pentru învstirea Cabinetului să se desfășoare în data de 24 februarie, începând cu ora 16. E un calendar prin care se respectă regulamentul, adică termenul maxim de 15 zile dintre momentul în care premierul desemnat prezintă lista Guvernului și programul de guvernare și momentul învestirii, dar e un calendar lent, care arată o tendință de tergiversare din partea Parlamentului. Miniștrii vor fi pregătiți, se vor pregăti la audieri. Se vor prezenta la audieri. De asemenea, ne vom prezenta pe data de 24 cu obiectivul declarat de a provoca alegerile anticipate, de a da puterea cetățenilor să aleagă un nou Parlament, mai corect, mai cinstit, mai reprezentativ și care să fie o piatră de temelie pentru un program de modernizare a României", a spus Orban.
În ceea ce privește ordonanța de urgență privind legea electorală, Ludovic Orban a spus că PNL a considerat că e cea mai bună variantă și că "poate fi modificată în dezbaterea parlamentară".
"Noi nu putem schimba conținutul ordonanței de urgență. A fost adoptată în forma în care a fost adoptată. Există varianta demarării dezbaterii în Parlament pe ordonanța de urgență, în procedură de urgență și, dacă există o majoritate parlamentară care dorește să modifice anumite prevederi ale ordonanței de urgență, poate să facă lucrul acesta.
Din punctul de vedere al PNL și al Guvernului pe care îl conduc, noi am considerat că cea mai bună formă privitoare la legea alegerilor parlamentare în caz de anticipate este aceea pe care am adoptat-o sub formă de ordonanță de urgență. Poate fi modificată în dezbaterea parlamentară", a declarat premierul desemnat.
Întrebat dacă există posibilitatea să fie alegeri anticipate și parlamentare în același timp, Ludovic Orban a spus că "obiectivul nostru este să asigurăm derularea procedurilor care să permită organizarea de alegeri anticipate, îndeplinirea condițiilor constituționale, astfel încât președintele să poată dizolva acest parlament de tristă amintire. Analizăm posibilitatea ca alegerile anticipate și parlamentare să aibă loc în aceslași timp. Trebuie să vedem exact prevederile Constituției, prevederile deciziilor Curții Constituționale pe spețe similare și în funcție de asta vom lua o decizie".
PNL sesizează CCR privind componența Biroului permanent al Camerei Deputaților