Antena 3 CNN Politică PNL, lăsat în offside de UNPR în campania anti-Tăriceanu. Liberalii au amânat schimbarea șefului Senatului

PNL, lăsat în offside de UNPR în campania anti-Tăriceanu. Liberalii au amânat schimbarea șefului Senatului

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 08:48 05 Apr 2016 Modificat la 08:48 05 Apr 2016

Liberalii nu se pot baza pe susţinerea senatorilor UNPR, pentru a-l da jos pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului. 

Până acum, PNL a strâns semnăturile necesare acestui demers, dar pentru ca el să şi aibă şanse de reuşită, este nevoie de o majoritate la vot. 

În acest context, PNL a amânat demararea procedurii de schimbare a lui Tăriceanu.

Misiunea PNL de schimbare a lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului devine imposibilă, după ce senatorii UNPR i-au lăsat baltă. Pentru acest demers este nevoie de majoritate, dar liberalii au adunat doar 53 de semnături. 

Alina Gorghiu anunța, în urmă cu aproximativ o săptămână, că PNL a strâns semnăturile pentru demararea procedurii de schimbare a lui Călin Popescu-Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului.

Potrivit unor surse, în propunerea de revocare a lui Călin Popescu Tăriceanu, PNL a invocat atacurile acestuia la adresa justiţiei, în special a DNA, faptul că foloseşte în scop politic funcţia pe care o deţine şi că a folosit biroul de presă al Senatului pentru interese de partid.

Președintele Senatului poate fi revocat din funcție, potrivit regulamentului, dacă:

1. Revocarea e propusă de cel puțin o treime dintre senatori, în cazul în care președintele:

- a. încalcă grav Constituţia

- b. încalcă grav sau repetat prevederile regulamentelor

2. Revocarea se poate face dacă e propusă de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. La această procedură se poate apela o singură dată pe sesiune parlamentară.

Propunerea se înregistrează la Biroul Permanent, Biroul Permament analizează dacă îndeplineşte condiţiile și apoi se decide prin vot dacă este introdusă pe ordinea de zi.

PNL, care susține că are deja peste 50 de semnături, cere revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu pentru că nu ar fi respectat principiul separării puterilor în stat. Totodată, el ar mai trebui demis pentru că este primul președinte al Senatului criticat în MCV.

Alte motive invocate de PNL:

- declaraţii de încetare a MCV
- ar fi folosit funcţia pentru scopuri politice
- ar fi folosit logistica instituţiei pentru mese, dezbateri, conferinţe ALDE

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole