Antena 3 CNN Politică PNL a greșit listele de candidați pentru Diaspora și BEC le-a respins

PNL a greșit listele de candidați pentru Diaspora și BEC le-a respins

de Vasile Marcu    |   

Partidul Național Liberal (PNL) rămâne fără candidați la alegerile parlamentare în Diaspora, după ce BEC a respins lista. Potrivit unor surse, a fost respinsă și lista Partidului DREPT, dar și lista Partidului Forța Dreptei pentru Senat, tot în Diaspora.


Judecătorii Biroului Electoral pentru Diaspora au motivat decizia pe baza faptului că cei din PNL nu au respectat cotele de gen și ar fi trebuit să aibă pe lista de candidați și femei, însă au propus doar bărbați.

Practic, nu a fost respectat principiul egalității de șanse dintre femei și bărbați, principiu prevăzt în Constituția României, articolul 16 alin. (3) teza finală. Această normă constituțională a stat la baza edictării normei generale (Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați) și a normelor speciale din fiecare domeniu, inclusiv a legislației electorale.

Nu este însă singurul partidic care rămâne fără listele pentru Diaspora. A fost respinsă și lista Partidului DREPT, dar și lista Partidului Forța Dreptei pentru Senat, tot în Diaspora.

Partidul Național Liberal a transmis că va contesta această decizie la Curtea de Apel. Liberalii sunt convinși că vor avea câștig de cauză, justificând faptul că regula este de a pune femei pe lista generală, nu neapărat pe fiecare circumscripție în parte.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile