Antena 3 CNN Politică PNL a depus în Parlament un amendament la proiectul de lege privind prosumatorii din energie

PNL a depus în Parlament un amendament la proiectul de lege privind prosumatorii din energie

de Redacția Antena 3 CNN    |   

PNL a depus în Parlament un amendament la legea prosumatorilor, pentru a corecta criticile preşedintelui Klaus Iohannis din cererea de reexaminare.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirma după ce preşedintele a retrimis proiectul Parlamentului că transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului - prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacităţi de stocare - va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice. ”Ca prim-ministru, am facilitat finanţări europene pentru realizarea în ţară a unor asemenea capacităţi.

Conform solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor”, anunţa liderul PNL.

Astfel, grupul PNL din Camera Deputaţilor a înregistrat un amendament la proiectul de lege trimis de şeful statului pentru reexaminare, în care elimină articolul criticat de şeful statului.

Articolul eliminat de liberali prevede că ”în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2024, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale au obligaţia să vândă, cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici, pentru a asigura în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2024 necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Parlamentului reexaminarea Legii care introduce obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, el afirmând că noile prevederi ale legii sunt inoportune şi inaplicabile în forma în care sunt reglementat.

Şeful statului arată că obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate.

”Încurajez Parlamentul să identifice acele soluţii legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziţionarea de capacităţi de stocare a energiei electrice”, spune preşedintele. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirma că ”transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului - prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacităţi de stocare - va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice”.

”Câştigarea independenţei energetice implică creşterea ponderii surselor regenerabile în producţia naţională, însă noile prevederi referitoare la achiziţionarea mediilor de stocare pot să îngreuneze acest proces.

Sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenţi sau măsuri care ţin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creşterea capacităţilor de producere şi stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor”, spunea Ciucă.

Preşedintele PNL mai sublinia că în prezent există, atât prin PNRR, cât şi prin Fondul de Modernizare, proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, care includ şi capacităţi de stocare. ”Ca prim-ministru, am facilitat finanţări europene pentru realizarea în ţară a unor asemenea capacităţi.

Conform solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor”, anunţa liderul PNL.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile