La fel ca în cazul Covid, pneumonia s-a răspândit deja şi în Europa, cu cazuri raportate în Franţa, Suedia, Elveţia, Olanda, Italia şi Danemarca. Medicii numesc noua boală "sindromul plămânului alb".
Copiii care s-au luptat cu noul tip de infecţie respiratorie au avut grave probleme pulmonare. Simptomele sunt însă mai grave la persoanele în vârstă, spun specialiştii, iar populaţia din Europa este tot mai îmbătrânită.
Infecția poate fi diagnosticată printr-un test serologic, un test de sânge în care sunt căutaţi anumiți anticorpi. Problema este că acei anticorpi se dezvoltă unii după 14 zile de la infecție.
”Modul în care se face diagnosticul unei pneumonii în China este similar cu cel din România și din alte țări și la un moment dat important este însă să schimbăm informații între noi într-adevăr despre tipul de agent infecțios pe care o țară l-a izolat în anumite condiții”, a declarat Codruţa Romaniţa Usein, medic epidemiolog.
Aparatele de secvențiere ale Institutului Cantacuzino pot fi folosite pentru caracterizarea agenților infecțioși care circulă la nivel național. Atenție, această procedură poate fi solicitată de Ministerul Sănătății sau de alte autorități de sănătate publică.
Lucrurile devin mai grave în cazul noii boli în contextul în care penicilina, un antibiotic comun care în mod normal ajută la combaterea infecțiilor bacteriene, nu are niciun efect. Deocamdată, ţara noastră a fost ferită de această boală. Nici numărul virozelor nu a crescut simţitor.
În această perioadă, specialiștii spun că stările febrile, dificultățile respiratorii sau manifestările digestive severe sunt simptome care trebuie să vă determine să mergeți de urgență cu copiii la medic.