Antena 3 CNN Meteo Explicațile ploilor abundente din ultimele zile, în comparație cu mediile prognozelor din ultimii 100 de ani

Explicațile ploilor abundente din ultimele zile, în comparație cu mediile prognozelor din ultimii 100 de ani

Alexandru Negrici
1 minut de citit Publicat la 12:08 15 Iun 2021 Modificat la 12:20 15 Iun 2021

Potrivit specialiștilor, ploile înregistrează un regim maxim anual în lunile iunie și noiembrie, cea mai mare abundență având loc în regiunile de Sud-Vest și de Nord-Vest ale țării.

În aceeași măsură, minimul anual al numărului de zile senine, în regiunile de munte, se înregistrează, de obicei, tot în luna iunie.

La fel se întâmplă și cu numărul de zile cu prognoze care prevăd tunete și fulgere, perioadă care atinge pragul maxim în lunile calde ale anului, cu precădere în iunie. În cazul acestora, minimul se înregistrează în perioada rece, între lunile noiembrie și martie.

Mediile temperaturilor înregistrate în ziua de 15 iunie, din ultima sută de ani, arată că deși în Constanța avem o temperatură mai rece (de 18 grade, față de media de 19,7), în regiuni precum Calafat, prognoza de astăzi arată temperaturi mult mai ridicate față de aceeași medie (26 de grade, față de 21).

Din exemplele unde este mai cald decât media ultimului secol mai face parte și Timișoara (unde astăzi se înregistrează 26 de grade, față de media de 19,6), Oradea (25 de grade, față de 19), Satu Mare (25 de grade, față de 18,8) și Suceava (26 de grade fașă de 16,9).

În afară de Constanța, singurul oraș mare unde se înregistrează temperaturi mai mici decât media ultimilor 100 de ani este Bucureștiul (20 de grade, față de 20,7)

Mai cald este inclusiv la Vârful Omu, cu 0,5 grade față de acum un secol (4 grade, față de 3,5).

Etichete: meteo ploile
Citește mai multe din Meteo
» Citește mai multe din Meteo
TOP articole