Remarcile rasiste ale comediantului și gazdei de podcasturi Tony Hinchcliffe, care a fost invitat ca vorbitor duminică, înainte de discursul lui Donald Trump de la Madison Square Garden, au fost condamnate de democrați și republicani.
Donald Trump a organizat duminică seara un miting uriaș la Madison Square Garden, potrivit BBC. Această apariție în orașul natal a fost anunțată ca fiind ocazia lui Trump de a pregăti ultima săptămână a campaniei sale prezidențiale prin prezentarea mesajului său către alegători.
În schimb, în orele care au urmat, accentul a fost pus pe retorica folosită de susținătorii săi de pe scenă înainte ca acesta să ia cuvântul.
Comediantul Tony Hinchcliffe a fost unul dintre cei invitați să pregătească mulțimea înainte de discursul lui Trump. El s-a referit la teritoriul american Puerto Rico ca la o „insulă plutitoare de gunoaie”.
La scurt timp după această remarcă, campania lui Trump a emis o declarație prin care l-a distanțat pe fostul președinte de aceasta.
Hinchcliffe a mai spus că latinilor „le place să facă copii” și a făcut un comentariu despre „sculptarea pepenilor” la o petrecere de Halloween găzduită de un bărbat de culoare - ambele făcând apel la stereotipuri ofensatoare despre aceste grupuri.
Puerto Rico este un teritoriu insular american din Caraibe. În timp ce locuitorii săi nu pot vota în alegerile prezidențiale din SUA, există o diasporă numeroasă în SUA care poate vota.
David Rem, un prieten din copilărie al lui Trump, și-a folosit discursul pentru a o numi pe Kamala Harris „diavolul” și „anticristul”, în timp ce fostul avocat al lui Trump, Rudy Giuliani, a afirmat în mod fals că candidata democrată este „de partea teroriștilor” în conflictul israeliano-palestinian.
Campania lui Harris a condamnat limbajul auzit la eveniment ca fiind „dezbinător și înjositor”.
Mitingul lui Trump a fost comparat cu un miting nazist din 1939
La doar nouă zile până la alegeri, Trump a folosit mitingul din New York pentru a-și repeta afirmația că luptă împotriva „inamicului din interior” și a promis din nou că va lansa „cel mai mare program de deportare din istoria Americii”, pe fondul unor divagații incoerente despre încheierea unei convorbiri telefonice cu o „persoană foarte, foarte importantă” pentru a putea urmări aterizarea uneia dintre rachetele lui Elon Musk.
Evenimentul de la Madison Square Garden, în centrul Manhattanului, a atras comparații cu un infam miting nazist care a avut loc în această arenă în 1939, notează The Guardian. Tim Walz, contracandidatul lui Kamala Harris, a declarat că a existat o „paralelă directă” între cele două evenimente, iar Comitetul Național Democrat a proiectat duminică imagini pe exteriorul clădirii, repetând afirmațiile fostului șef de cabinet al lui Trump, potrivit cărora acesta l-ar fi „lăudat pe Hitler”.
Comentariile despre Puerto Rico, făcute de Tony Hinchliffe au fost imediat criticate de campania Harris-Walz. Ricky Martin, starul pop portorican care are mai mult de 18 milioane de urmăritori pe Instagram, a scris într-o postare: „Asta este ceea ce cred ei despre noi. Votați pentru @kamalaharris”.
Acest lucru s-ar putea dovedi însă problematic în Pennsylvania, unde majoritatea celor 580 000 de alegători latino-americani eligibili din acest stat oscilant sunt de origine portoricană. Ambele campanii au încercat să facă apel la alegătorii latino-americani în ultimele săptămâni ale campaniei, iar Harris a vizitat un restaurant portorican din Philadelphia mai devreme duminică, unde și-a prezentat planurile de a introduce un „grup de lucru pentru oportunități economice” pentru Puerto Rico.
Atmosfera combativă nu s-a schimbat odată ce Trump a început să vorbească, fostul președinte repetându-și rapid promisiunea de a „lansa cel mai mare program de deportare din istoria Americii”.
Trump și-a continuat desele vociferări despre imigrație și a afirmat că o „bandă sălbatică din închisorile venezuelene” a „ocupat Times Square”, ceea ce va fi o surpriză pentru oricine a vizitat recent acest punct de reper din New York. Fostul președinte a afirmat, de asemenea, în mod eronat, că administrația Biden nu a avut bani pentru a răspunde la un uragan recent din Carolina de Nord, deoarece „și-au cheltuit toți banii aducând imigranți ilegali, zburând cu frumoase avioane cu reacție”.
Amenințările distopice obișnuite ale lui Trump au fost oferite, în timp ce bărbatul în vârstă de 78 de ani și-a extins afirmațiile cu privire la „inamicul din interior” - un grup de adversari politici despre care a spus că va pune armata pe el dacă va fi ales.
„Pur și simplu nu candidăm împotriva Kamalei. Cred că mulți dintre politicienii noștri prezenți aici în această seară știu acest lucru. Ea nu înseamnă nimic, ea este pur și simplu un recipient, asta este tot ce este”, a spus Trump.
„Concurăm împotriva a ceva mult mai mare decât Joe sau Kamala și mult mai puternic decât ei, care este o mașinărie masivă și vicioasă de stânga radicală care conduce partidul Democrat de astăzi. Ei sunt doar niște nave”.