Antena 3 CNN Mediu Plasticul, o amenințare globală: Poluarea modifică mecanismele întregului sistem al Pământului

Plasticul, o amenințare globală: Poluarea modifică mecanismele întregului sistem al Pământului

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 07:00 08 Noi 2024 Modificat la 07:00 08 Noi 2024

Poluarea cu plastic modifică mecanismele întregului sistem terestru, accelerând schimbările climatice, pierderea biodiversității, acidificarea oceanelor și modul de utilizare al apei dulci și a terenurilor, conform unei analize științifice citate de The Guardian.

Potrivit autorilor studiului, plasticul nu trebuie tratat doar ca o problemă a deșeurilor, ci ca un produs care dăunează ecosistemelor și sănătății umane.

Autorii și-au lansat avertismentul în zilele premergătoare începerii discuțiilor finale în Coreea de Sud pentru a conveni asupra unui tratat global obligatoriu din punct de vedere juridic pentru reducerea poluării cu plastic.

Progresele către un tratat privind poluarea cu plastic au fost împiedicate de o dispută cu privire la necesitatea includerii în tratat a unor reduceri în  industria de producție a plasticului, a cărei valoare se ridică la 712 miliarde de dolari.

La ultimele discuții din aprilie, țările dezvoltate au fost acuzate că au cedat presiunilor exercitate de lobby-urile industriei și combustibililor fosili pentru a evita orice reducere a producției. Discuțiile din Coreea de Sud, care încep la 25 noiembrie, reprezintă o ocazie rară pentru țări de a ajunge la un acord pentru a aborda criza globală a poluării cu plastic.

În 2022, la nivel mondial au fost produse cel puțin 506 milioane de tone de materiale plastice, însă doar 9% dintre acestea sunt reciclate la nivel mondial. Restul sunt arse, depozitate la gropile de gunoi sau aruncate acolo unde se pot răspândi în mediu. Microplasticele sunt acum peste tot, din vârful muntelui Everest până în Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe Pământ.

Noul studiu privind poluarea cu plastic a examinat dovezile tot mai numeroase privind efectele plasticului asupra mediului, sănătății și bunăstării umane. Autorii îi îndeamnă pe delegații la discuțiile din cadrul ONU să nu mai privească poluarea cu plastic ca pe o simplă problemă a deșeurilor, ci să abordeze fluxurile de materiale de-a lungul întregului ciclu de viață al plasticului, de la extracția materiilor prime, producție și utilizare, până la eliberarea și soarta acestuia în mediu și efectele asupra sistemului terestru.

„Este necesar să se ia în considerare întregul ciclu de viață al materialelor plastice, începând de la extracția combustibilului fosil și producția primară de polimeri plastici”, a declarat autorul principal al articolului, Patricia Villarrubia-Gómez, de la Stockholm Resilience Centre.

Echipa de cercetare a arătat că poluarea cu materiale plastice modifică procesele întregului sistem terestru și afectează toate problemele de mediu globale, inclusiv schimbările climatice, pierderea biodiversității, acidificarea oceanelor și utilizarea apei dulci și a terenurilor.

„Materialele plastice sunt văzute ca acele produse inerte care ne protejează produsele preferate sau care ne fac viața mai ușoară și care pot fi „curățate cu ușurință” atunci când devin deșeuri”, a declarat Villarrubia-Gómez. „Dar acest lucru este departe de realitate. Plasticele sunt fabricate din combinația a mii de substanțe chimice. Multe dintre acestea, cum ar fi perturbatorii endocrini și substanțele chimice veșnice, sunt toxice și dăunează ecosistemelor și sănătății umane. Ar trebui să privim materialele plastice ca pe o combinație a acestor substanțe chimice cu care interacționăm zilnic.”

Majoritatea materialelor plastice de unică folosință (98%) sunt fabricate din combustibili fosili, iar primele șapte companii producătoare de plastic sunt companii producătoare de combustibili fosili, conform datelor din 2021.

Președintele discuțiilor privind tratatul ONU a declarat că întregul ciclu de viață al plasticului trebuie să fie inclus în mandat. „Ceea ce este clar este că nu putem gestiona cantitatea de plastic pe care o producem”, a declarat Luis Vayas Valdivieso, ambasadorul Ecuadorului în Regatul Unit. „Doar 10% din acesta este reciclat, trebuie să facem ceva, și de aceea aceste negocieri sunt atât de importante. Trebuie să avem o abordare bazată pe întregul ciclu de viață.”

Prof. Bethanie Carney Almroth, de la Universitatea din Göteborg, coautor al raportului, a declarat: „Acum găsim materiale plastice în cele mai îndepărtate regiuni ale planetei și în cele mai intime, în corpul uman. Și știm că materialele plastice sunt materiale complexe, eliberate în mediu de-a lungul ciclului de viață al materialelor plastice, ceea ce duce la daune în multe sisteme.

„Soluțiile pe care ne străduim să le dezvoltăm trebuie să fie luate în considerare ținând cont de această complexitate, abordând spectrele complete ale siguranței și durabilității pentru a proteja oamenii și planeta.”

Citește mai multe din Mediu
» Citește mai multe din Mediu
TOP articole