Antena 3 CNN Externe Planurile șefului armatei ucrainene pentru operațiunea din Rusia. Sîrskîi i-a prezentat lui Zelenski mai multe scenarii

Planurile șefului armatei ucrainene pentru operațiunea din Rusia. Sîrskîi i-a prezentat lui Zelenski mai multe scenarii

de Robert Kiss    |   

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, ia în considerare un atac împotriva regiunii ruse Briansk ca alternativă la incursiunea din Kursk, scrie The Economist, citând surse militare ucrainene.

Kievul a lansat incursiunea transfrontalieră pe 6 august, spunând că de atunci a capturat peste 1.000 de kilometri pătrați și zeci de așezări rusești.

Potrivit soldaților ucraineni și apropiaților lui Sîrskîi intervievați de The Economist, șeful armatei ucrainene și-a împărtășit planurile militare doar cu câțiva oficiali din armată și de securitate și le-a discutat cu președintele Volodimir Zelenski în întâlniri unu-la-unu pentru a nu fi compromise.

Sîrskîi ar avea în vedere mai multe scenarii pentru atingerea punctelor slabe ale Rusiei. The Economist a scris că a fost luat în considerare și un atac împotriva regiunii Briansk - situată la vest de regiunea Kursk, la nord de regiunile Cernihiv și Sumî ale Ucrainei și la est de granița cu Belarus.

O lovitură combinată împotriva regiunilor Kursk și Briansk a fost, de asemenea, în discuție, a scris publicația fără a dezvălui alte detalii, potrivit The Kyiv Independent.

Scopul principal al operațiunii a fost de a întări poziția Kievului în potențiale negocieri și de a îndepărta trupele ruse din Donbas. Acest lucru este în concordanță cu mai multe declarații ale oficialilor ucraineni.

Potrivit surselor The Economist, partenerii occidentali nu au fost informați în prealabil cu privire la planurile Ucrainei pentru a evita scurgerea sau perturbarea acestora. Cu toate acestea, partenerii nu au protestat împotriva ofensivei după declanșarea acesteia, lăudând chiar realizările acesteia.

Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk vizează crearea unei „zone tampon” pentru a preveni atacurile transfrontaliere ale forţelor Moscovei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care trupele sale au aruncat în aer al doilea pod în regiunea de frontieră cu Rusia.

Zelenski vrea o „zonă tampon” în Rusia

Pentru prima dată, Zelenski a vorbit duminică despre ambiţiile strategice ale operaţiunii, el afirmând: „Acum, sarcina noastră principală în cadrul operaţiunilor defensive globale este: să distrugem cât mai mult potenţial de război rusesc posibil şi să desfăşurăm acţiuni contraofensive maxime”.

Acestea includ „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a spus preşedintele în cel mai recent discurs al său. „Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial şi economiei lor contribuie la prevenirea extinderii războiului şi ne apropie de un sfârşit just al acestei agresiuni”, a declarat Zelenski.

Poziţia Kievului în Kursk este „din ce în ce mai puternică”, trupele consolidându-şi poziţiile, potrivit lui Zelenski. Kievul susţine că are sub control aproape 1 000 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc şi atât Rusia, cât şi Ucraina au îndemnat locuitorii să evacueze zonele în care au loc lupte grele.

Însă, în timp ce numărul atacurilor rusești în regiunea Donbas a scăzut, Rusia continuă să înainteze spre Pokrovsk, un centru logistic cheie în regiune, a raportat armata ucraineană.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile