Decizia retragerii a fost luată în contextul în care forțele Kievului ajunseseră deja în suburbiile centrului regional.
Odată cu retragerea rusă, s-a aflat că podul Antonovski, principala cale rutieră peste Nipru, a fost distrus.
Două secțiuni masive ale construcției s-au prăbușit, existând suspiciuni că forțele Moscovei au provocat distrugerile, pentru a opri sau întârzia un eventual avans al ucrainenilor.
În Herson, drapelele și afișele de propagandă ruse au fost îndepărtate.
Pe clădiri au fost arborate steaguri ucrainene.
După retragere, Rusia susține că Herson îi aparține în continuare
Retragerea pe malul estic al Niprului reprezintă un eșec semnificativ pentru campania militară a președintelui rus Vladimir Putin.
Oficialii Moscovei spun că, în pofida mutării trupelor pe noi poziții defensive, Herson este în continuare o parte a Rusiei, prin efectul decretelor semnate de președintele rus la finele lunii septembrie.
Însă preluarea controlului orașului și a mai multor localități din regiune de către armata ucraineană a instituit, de facto, o altă realitate.
În continuare, există suspiciuni că trupele de invazie, în retragerea lor, au plantat capcane explozive sau alte "surprize" pentru eliberatori.
De asemenea, Kievul susține că nu toți militarii ruși s-au retras, ba, mai mult, unii au fost abandonați și lăsați să se descurce pe cont propriu de comandanții lor.
Oficialii ucraineni au conceput un mesaj pentru acești "soldați lăsați în urmă", invitându-i să se predea și avertizându-i că, în caz contrar, vor fi uciși.
Foto: tanchist ucrainean în Herson