Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Planul Rusiei de a readuce Republica Moldova sub "umbrela" sa până în 2030, dezvăluit într-un document scurs de la Kremlin

Planul Rusiei de a readuce Republica Moldova sub "umbrela" sa până în 2030, dezvăluit într-un document scurs de la Kremlin

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:46 15 Mar 2023 Modificat la 19:46 15 Mar 2023

Toate acestea apar într-un document conceput în 2021 de Kremlin împreună cu Serviciul de Informații Externe (SVR), cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi Serviciul de informații al armatei ruse (GRU), dar și cu alte servicii speciale de la Moscova.

Documentul a ajuns în posesia unei echipe internaționale de jurnaliști și a Centrului Dossier (Ţentr Dosie), al opozantului rus în exil Mihail Hodorkovski.

"Este o strategie pentru subordonarea politică şi economică a Republicii Moldova", afirmă platforma de investigație în limba rusă, care adaugă că Moscova intenționează, de asemenea, să împiedice apropierea țării de România şi să impună limba rusă în republică.

Autorii strategiei stabilesc obiective ce trebuie atinse până în 2030.

Citește și: Rusia a lansat un "război hibrid" pentru înlăturarea administrației pro-europene de la Chişinău

Între acestea, formarea unei opoziții la influență NATO şi UE în Republica Moldova, forțarea țării să participe la alianța militară post-sovietică "Organizația Tratatului de Securitate Colectivă" (OTSC), condusă de Rusia, la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și la alte proiecte rusești.

Planul mai prevede soluționarea conflictului din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria prin acordarea unui statut special, sub "medierea" Rusiei, care menține trupe în zonă.

În replică la eșecul presei de limbă rusă în Republica Moldova, Kremlinul și-a propus să-și consolideze influența prin crearea unei rețele de organizații neguvernamentale în care să activeze agenți de influență ai Rusiei.

Fostul președinte socialist Igor Dodon are un rol în planul Rusiei

Un astfel de ONG este Uniunea de afaceri moldo-rusă, înființată de fostul președinte socialist pro-rus al țării, Igor Dodon, împreună cu Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei.

Una dintre principalele metode de exercitare a influenței ruse în Republica Moldova rămâne presiunea economică.

Strategia Moscovei spune că este important să se mențină volumul livrărilor de gaze către această țară, unde partidul populist pro-rus al lui Ilan Şor organizează proteste anti-guvernamentale de câteva luni.

Strategia Moscovei, depășită de realități, consideră autoritățile de la Chișinău

Documentul intitulat "Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova" provine de la aceeași Direcție pentru cooperare transfrontalieră a președinției ruse care a conceput o "strategie" similară de a anexa Belarusul, notează portalul Deschide.md.

"Documentul arată că ei sunt cu un pas în urmă față de situația generală, din cauza războiului în Ucraina și datorită capacității regionale a țărilor UE şi a altor organizații internaționale de a se mobiliza și de contracara intențiile Rusiei",  a comentat Sergiu Diaconu, șeful de cabinet al premierului moldovean Dorin Recean, într-o declarație făcută, miercuri, pentru RISE Moldova.

"Din punct de vedere militar, în acest moment ei (rușii, n.r.) nu au resursele și circumstanțele de a face mare lucru. Ei nu pot avansa pe partea Transnistriei. Nu sunt destul de aliniați. Dar în ceea ce privește creșterea nesiguranței, a fricii și anxietății și a finanțării protestelor și diferitelor tipuri de destabilizare, ei asta încearcă să facă. Și asta coincide cu agenda acestor grupuri care, în mod normal, trebuie să fie la închisoare, iar banii lor - recuperați de guvernare, pentru că ei au furat banii de la oameni" a declarat, la rândul său, premierul Dorin Recean, într-o reacție pentru RISE Moldova.

Foto: altercații la protestele anti-guvernamentale organizate la Chișinău de partidul pro-rus "ȘOR"

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole