Autoritățile au activat planul roșu de intervenție, joi după amiază, la Mehedinți, după ce mai mulți minori, din patru localități, au acuzat stări de rău și simptome de toxiinfecție alimentară. Aceștia ar fi consumat hrana rece primită de la școală.
Update 21:20 DSP a transmis mai multe informații cu privire la focarul de toxiinfecție alimentară apărut în mai multe școli din județul Mehedinți.
„La Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu grețuri, vărsături și astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova și 7 persoane la Spitalul Municipal Băilești. Formele de boală sunt ușoare și medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienți au fost externați, iar alți bolnavi urmează să fie externați în această seară.
Sursa posibilă a toxiinfecției sunt preparatele alimentare furnizate în școli de către o firmă de catering.
Direcția de Sănătate Publică Mehedinți a informat DSVSA Mehedinți cu privire la suspiciunea de toxiinfecție alimentară, precum și prestatorul de servicii. Au fost inițiate controale atât la firma de catering, cât și în unitățile de învățământ unde s-a servit meniul. Au fost recoltate probe alimentare, precum si probe biologice de la pacienți.”, au precizat reprezentanții DSP.
DSP a declanşat anchetă epidemiologică
Update 19:05 Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi au demarat o anchetă epidemiologică preliminară în cazul celor peste 70 de copii şi adulţi care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat alimente la şcoală.
"Este vorba de toxiinfecţie alimentară, este mâncare care s-a livrat de către un furnizor la şcoli. Până la momentul acesta, şi nu mai sunt solicitări, avem 77 de copii şi doi adulţi care s-au prezentat în serviciul de urgenţă al Spitalului Judeţean. 12 cazuri sunt la Dolj, pentru că a fost aproape şi am avut în sprijin autosanitare de la colegii noştri din celelalte judeţe. Se face anchetă epidemiologică preliminară acum, s-au recoltat probe şi o să vedem exact care este cauza. În momentul în care s-a declanşat, alimentele erau deja furnizate către unităţile de învăţământ, s-a comunicat de către noi cu directorii de şcoală, pentru că unii dintre copii am înţeles că mai pleacă acasă cu mâncare, dacă nu o consumă la şcoală, şi li s-a comunicat să nu o mai consume, dar la acest moment nu se mai livrează nimic", a declarat joi, pentru AGERPRES, Miruna Constantin.
Copii şi adulţii sunt din localităţile Almăjel, Oprişor, Salcia, Ştircoviţa şi Schela, iar toxiinfecţa alimentară este provocată de pastele de care le-au consumat la şcoală, mâncare primită în cadrul programului "O masă sănătoasă", de la acelaşi furnizor. Din cauza numărului mare de cazuri, în judeţ a fost activat Planul Roşu de intervenţie.
Numărul copiilor cu toxiinfecţie alimentară a ajuns la 72 şi este în creştere
Update 19:00 Numărul copiilor din judeţul Mehedinţi care au ajuns, joi, la spital cu toxiinfecţie alimentară, toţi după ce au consumat paste la şcoală, este în continuă creştere, până în acest moment ajungând la 72.
La spital au ajuns şi câţiva părinţi care au mâncat din pastele pe care unii copii le-au dus acasă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mehedinţi, Zenaida Jugravu, toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au fost transportaţi la spitalul din Drobeta Turnu Severin.
"În momentul de faţă sunt 72 de copii centralizaţi de Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi şi ISU, iar activitatea este în desfăşurare, fiind în continuare solicitări. Cazurile sunt de toxiinfecţie alimentară la Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, dar am avut solicitări şi la Schela. Unii au ajuns şi cu maşinile proprii la spital. Toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au consumat astăzi paste la şcoală. Am avut şi adulţi, pentru că unii copii nu au mâncat la şcoală şi au dus caserola acasă şi au mâncat şi părinţii. Chiar acum am transportat un tătic de 34 de ani de la Almăjel cu colică abdominală, greaţă, vărsături, scaune diareice. Încă se mai sună la ambulanţă", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al SAJ Mehedinţi.
Update 17:00 La această oră, 70 de minori și 2 adulți au nevoie de asistență medicală, a transmis ISU Mehedinți.
În sprijin sunt așteptate:
- 2 autospeciale de transport personal și victime multiple cu 2 paramedici și un microbuz din cadrul ISU Caraș-Severin;
- 2 autospeciale de transport personal și victime multiple din cadrul ISU Dolj;
- 1 autospecială de transport personal și victime multiple cu 2 paramedici din cadrul ISU Gorj;
- 2 echipaje de prim ajutor din cadrul ISU Gorj.
Se intervine cu următoarele forțe:
- 5 echipaje SMURD;
- 2 autospeciale de transport personal și vicitime multiple;
- 6 ambulanțe SAJ;
- 1 microbuz școlar.
Update 15:25. Numărul copiilor care au acuzat stări de rău a crescut la 53, potrivit ISU Mehedinți.
”ISU Mehedinți intervine cu următoarele forțe:
• 4 echipaje SMURD;
• 2 autospeciale de transport personal și victime multiple.
Din primele informații, la această oră, un număr de aproximativ 53 de minori cu vârste cuprinse între 5-14 ani și 1 adult au nevoie de asistență medicală.
Echipajele de prim ajutor evaluează starea copiilor. Aceștia sunt de pe raza localităților Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița”, anunță reprezentanții ISU.
Știrea inițială
Din primele informații ar fi vorba despre 21 de copii și un adult, cel mai probabil cadru didactic.
”Începând cu ora 14:15 a fost activat Planul Roșu de intervenție în urma unui apel pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 care solicită intervenția ISU Mehedinți pe raza localităților Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița, întrucât mai mulți minori acuză stări de rău și simptome de toxiinfecție alimentară.
La fața locului intervin mai multe echipaje de prim ajutor”, se arată în comunicatul ISU.