Antena 3 CNN Actualitate Planta străveche supranumită şi "fosila vie" care protejează celulele creierului. Ajută în caz de demenţă sau Alzheimer

Planta străveche supranumită şi "fosila vie" care protejează celulele creierului. Ajută în caz de demenţă sau Alzheimer

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 17:08 03 Feb 2024 Modificat la 17:08 03 Feb 2024

Creierul este centrul de comandă al sistemului nostru nervos. Menţinerea unui sistem nervos sănătos este cel mai important obiectiv în urmărirea sănătăţii şi longevităţii, cu toate că, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, povara tulburărilor neurologice creşte.

Potrivit experţilor CDC, din punct de vedere medical, sănătatea creierului ţine de capacitatea de a efectua toate procesele mentale ale cogniţiei, inclusiv capacitatea de a învăţa sau de a ne folosi limbajul.

Planta străveche supranumită şi "fosila vie" poate ajuta la creşterea productivităţii, îmbunătăţirea concentrării, dar şi la creşterea puterii mentale.

Planta este folosită în medicina tradițională chineză de mii de ani și este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății creierului.

Planta străveche supranumită şi "fosila vie" care protejează celulele creierului

Planta care protejează celulele creierului a fost utilizată timp de mii de ani în practicile antice curative datorită numeroaselor sale beneficii la nivel cognitiv.

În anul 1988, Rudolf Weiss, un pionier în domeniul medicinei naturiste, a scris, în lucrarea sa intitulată "Ghidul lui Weiss de medicină naturistă", despre diferite plante medicinale și remediile naturiste, iar planta străveche care protejează celulele creierului se află printre cele studiate.

Citeşte şi: Ceaiul care "hrăneşte" creierul şi îmbunătăţeşte memoria. Efectul benefic atunci când este combinat cu cofeină

Pionierul în domeniul medicinei naturiste relatează "o îmbunătăţire semnificativă a fost raportată în starea mentală, balanţa emoţională şi tendinţa de a obosi repede în timpul studierii".

Principalele substanțe active din planta supranumită şi "fosila vie" sunt  flavonoidele și terpenele. Iată câteva dintre beneficiile sale potențiale asupra creierului:

Îmbunătățirea circulației sanguine: Planta este cunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți circulația sanguină în corp, inclusiv în creier. Aceasta poate ajuta la furnizarea de oxigen și nutrienți esențiali celulelor cerebrale.

Antioxidant puternic: Substanțele active din această plantă au proprietăți antioxidante, protejând celulele creierului împotriva stresului oxidativ și a daunelor provocate de radicalii liberi.

Îmbunătățirea funcției cognitive: Planta străveche folosită de mii de ani a fost asociată cu îmbunătățiri ale funcției cognitive, cum ar fi memorie, concentrare și timp de reacție.

Reducerea inflamației: Mai mult decât atât, planta poate avea efecte antiinflamatorii, ceea ce ar putea contribui la protejarea creierului împotriva inflamației care poate afecta funcția cognitivă.

Tratamentul tulburărilor neurodegenerative: Unele studii sugerează că planta străveche ar putea avea potențial în tratamentul sau gestionarea unor tulburări neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer sau declinul cognitiv legat de vârstă. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste beneficii.

Mai mult decât atât, s-a demonstrat că planta străveche poate îmbunătăţi memoria şi concentrarea la adulţi, atunci când este administrată zilnic, timp de şase săptămâni.

De asemenea, există unele studii care atestă că această plantă poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele cu boala Alzheimer sau cu deficiență cognitivă ușoară, scrie doc.ro

Mai mult, o cercetare publicată în Journal of Alzheimer’s Disease arată că planta poate fi utilă în încetinirea declinului cognitiv la pacienții care prezintă simptome neuropsihiatrice, pe lângă deficiență cognitivă și demență.

Ginkgo Biloba este planta străveche supranumită şi "fosila vie" care este folosită în medicina tradițională chineză de mii de ani și este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății creierului.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole