Antena 3 CNN Timp liber Planta secretă din cel mai vechi parfum din lume, "Lacrimile zeiţei Osiris", aclimatizată la Buzău

Planta secretă din cel mai vechi parfum din lume, "Lacrimile zeiţei Osiris", aclimatizată la Buzău

Planta care reprezenta cel mai important ingredient pus în "Lacrimile zeiţei Osiris", cel mai vechi parfum din lume, a fost aclimatizată de cercetătorii români, la Buzău.

de Georgiana Adam    |   

Planta cistus ladanifer, cunoscută sub diverse denumiri precum labdanum, cistus și rock ro, a fost aclimatizată cu succes la Banca de Resurse Vegetale Genetice Buzău. Această plantă, esențială în compoziția celui mai vechi parfum, Kyphi, și cunoscută de egipteni ca "Lacrimile zeiței Osiris", joacă un rol crucial în obținerea Sfântului și Marelui Mir.

Cercetătorii de la BRGV au analizat această specie datorită rusticității și rezistenței sale la condiții climatice extreme, dar și pentru numeroasele sale utilizări. Planta poate crește în păduri de pin, crânguri și pe dealuri granitice uscate. Semințele sale pot fi măcinate și amestecate cu alte făinuri pentru prepararea produselor de panificație, patiserie și cofetărie.

Perișorii glandulari ai frunzelor și tulpinii secretă o oleo-rășină denumită labdanum, cu gust dulce și aromă specifică. Aceasta poate fi consumată în stare crudă sau adăugată ca potențiator de aromă în produse de patiserie, înghețată și gume de mestecat. În scop terapeutic, se utilizează frunzele și oleo-rășina plantei, care au proprietăți antibiotice, emenagoge, stimulante și expectorante.

Taninii din această plantă prezintă proprietăți antitumorale, antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și antiaterosclerotice. Produsele derivate din trandafirul de rocă sunt disponibile sub formă de pulberi, herba, uleiuri esențiale și hidrosoli (apă florală). Uleiul extras din plantă este considerat un elixir anti-îmbătrânire.

Specia include peste 180 de morfotipuri, variind în funcție de zonele de origine, de la nordul Africii până în Peninsula Iberică și sudul Franței, fiind endemică în Maroc, Algeria și sudul Spaniei, potrivit agerpres.ro.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet