Antena 3 CNN Externe Plan strategic NATO dacă Rusia lansează simultan atacuri nucleare, cibernetice și din spațiu. "Marea Neagră, locul probabil de izbucnire a conflictului!"

Plan strategic NATO dacă Rusia lansează simultan atacuri nucleare, cibernetice și din spațiu. "Marea Neagră, locul probabil de izbucnire a conflictului!"

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 11:32 21 Oct 2021 Modificat la 11:36 21 Oct 2021

Strategia, care este confidențială, merge dincolo de planurile regionale existente de apărare și urmărește pregătirea pentru scenariul unui atac rus simultan în regiunea baltică și în zona Mării Negre, cu utilizarea armelor nucleare, a intruziunilor cibernetice și a loviturilor din spațiul cosmic.

Oficialii și diplomații alianței spun că un astfel de atac combinat nu este iminent dar că planul de implementare strategică a "Conceptului de Descurajare și Apărare în Zona Euro-Atlantică" este necesar, în contextul în care Moscova dezvoltă sisteme avansate de armament și desfășoară trupe și echipament militar la granițele cu statele aliate.

Rusia, la rândul său, dezminte că ar intenționa să pornească un război și susține că NATO destabilizează Europa cu astfel de pregătiri.

Un oficial guvernamental american citat de Reuters spune că "în cazul unui astfel de conflict major va fi nevoie de participarea întregii arii de operațiuni" și că "mai multe lucruri s-ar putea întâmpla simultan, ceea ce necesită un plan integrator".

Rusia, angajată într-o spirală a dezvoltării armelor moderne

Reuters amintește că Rusia a mobilizat în luna mai 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Este cel mai mare număr de militari trimis în zonă de la anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.

În septembrie, Moscova a folosit roboți de luptă în exerciții militare ample organizate cu Belarus, ceea ce a alertat statele baltice.

De asemenea, guvernul rus își modernizează ori înlocuiește sistemele spațiale din epoca sovietică în vederea atacării sateliților orbitali și își dezvoltă tehnologii bazate pe inteligență artificială pentru a perturba sistemele de comandă ale aliaților, fiind, de asemenea, implicat în dezvoltarea de "super-arme", adaugă sursa citată.

Între acestea, rachetele cu capabilități nucleare și viteze hipersonice, care ar putea trece nedepistate de sistemele de alarmare timpurie. Existența acestor rachete a fost dezvăluită în 2018.

Fost comandant militar SUA: Marea Neagră, locul de unde ar putea izbucni conflictul

Fostul comandant al forțelor SUA în Europa, generalul (r) Ben Hodges speră că noul plan strategic va aduce mai multă coerență în apărarea colectivă a NATO, în sensul alocării mai multor resurse pentru regiunea Mării Negre.

"Din punctul meu de vedere, (zona Mării Negre) este un punct mai fierbinte decât zona statelor baltice", a spus Hodges pentru Reuters, sugerând că aici este mai probabil să izbucnească un conflict.

Jamie Shea, un fost oficial NATO, afirmă, la rândul său, că planul ar putea ajuta la edificarea concentrării pe Rusia într-un moment în care USA, Marea Britanie și Franța dezvoltă strategii pentru zona Indo-Pacifică.

"Până în prezent, ipoteza era că Rusia înseamnă o bătaie de cap, dar nu o amenințare iminentă. Însă rușii fac unele lucruri îngrijorătoare, experimentează cu roboți iar rachetele de croazieră hipersonice pot fi, bineînțeles, foarte distrugătoare", a estimat el.

Foto: Nava militară Varyag și submarinul cu propulsie nucleară Omsk lansează rachete de croazieră anti-navale P-700 Granit și P-1000 Vulkan către o țintă din Oceanul Pacific într-un exercițiu desfășurat în largul peninsulei Kamceatka, 29 septembrie 2021

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole