Antena 3 CNN Actualitate Plan halucinant pentru România? Dezvăluiri-bombă despre privatizările pregătite de PNL

Plan halucinant pentru România? Dezvăluiri-bombă despre privatizările pregătite de PNL

3 minute de citit Publicat la 23:33 01 Feb 2020 Modificat la 23:33 01 Feb 2020

Cu doar câteva zile înaintea moțiunii de cenzură care ar trebui să dărâme guvernul Orban, lucru pe care, teoretic, și-l dorește inclusiv PNL, ca să forțeze, astfel, alegerile anticipate, lupta pare mai moale chiar și decât pe vremea moțiunilor împotriva guvernelor PSD-ALDE, care se bazau pe majorități solide în Parlament.

Deși, matematic, există voturile necesare pentru succesul moțiunii, declarațiile din spațiul public sunt mai degrabă anemice, analiștii sunt care mai de care mai derutați și nu-s așa siguri că pică guvernul, iar PNL, în loc să se pregătească de alegerile anticipate pe care le tot trâmbițează, se întrece în declarații că moțiunea n-are nicio șansă ba, mai mult, se ocupă de racolări de parlamentari, practic sabotând demersul deci, implicit, și ajungerea la anticipate.

Acțiuni care se înscriu, mai degrabă, în linia teoriei că, de fapt, nici PNL și nici Președintele Iohannis nu cred în această variantă a anticipatelor și poate că nici măcar nu și-o prea doresc. De ce?

Guvernul are treabă de făcut, aparatul din spate trebuie și el să rezolve problema de pe partea dreaptă a politicii, în special cu USR-PLUS, și să aranjeze frumos lucrurile pentru alegerile locale și parlamentare, iar spectacolul de sunet și lumini este necesa,r pe de o parte, pentru a lăsa USR-PLUS fără singurele teme care le-au mai rămas pentru atras electoratul, adică alegeri parlamentare anticipiate și alegerea primarilor în două tururi, dar și pentru a devia atenția de controversele care se tot îmbulzesc în spinarea guvernului și pe care, la nivel de imagine, le decontează și Iohannis în mod direct.

Controverse care se acumulează și care sunt speculate inclusiv din interiorul așa-zisei drepte. Din acea parte a sistemului cunoscută ca fiind în tabăra Coldea, au venit înțepături în valuri, de la propagarea multiplelor dezvăluiri privind numiri scandaloase în diverse funcții-cheie, până la atacuri directe din partea unor figuri cunoscute haștag rezist, ce au culminat inclusiv cu protest la Iași, de Ziua Micii Uniri, unde personaje principale erau președintele Iohannis și premierul Orban.

Iar, în profunzime, războiul este chiar mai încins, taberele din sistem dându-și la picioare cu dosare în punctele cele mai dureroase. Dosare, însă, scormonite doar ca avertisment, semnalele fiind că nu se va ajunge prea departe cu vreunul dintre ele, iar aici enumărăm doar celebrul scandal Ayahuasca, lovitură pentru tabăra foștilor șefi din doi ș-un sfert aliniați în cuget și-n simțiri în spatele lui Dacian Cioloș, sau dosarul de lângă Sibiu, în care a fost reținut arhitectul primăriei din Șelimbăr, care a lovit în USR, soția acestuia fiind vicepreședinta filialei locale a uniunii, dar care are ramificații și-ntr-un scandal sensibil inclusiv pentru Klaus Iohannis.

Niciuna dintre tabere, însă, nu are interesul să meargă până la capăt nici cu dosarele nici cu dezvăluirile, fiindcă la mijloc se întrezăresc interese cu mult mai mari. Cât despre acțiunile guvernului, dezvăluirile de până acum sigur că sunt picante, însă piesele par să dea un puzzle mult mai periculos, cu scandaluri și implicații cu adevărat explozive, dacă măsurile de la Palatul Victoria vor desăvârși direcțiile care se prefigurează.
 
Guvernarea a început, în mod clar, cu un val de atacuri la Raed Arafat pe care, pe bună-dreptate, l-am interpretat ca o revenire a planului început pe vremea guvernului Boc, de privatizare a sistemului de urgență. Dezvoltările ulterioare, însă, arată semnele unui plan chiar mult mai mare și, desigur, cu implicații mult mai periculoase: accesul fără limite a sectorului privat la TOATE programele naționale de sănătate, nu doar la sistemul de urgență.

Mai simplist vorbind, practic o privatizare a tuturor programelor naționale din sănătate. Iar sumele sunt de-a dreptul amețitoare. Dacă în cazul sistemului de urgență vorbim, la nivelul anului trecut, de 1,2 miliarde de euro, pentru programele naționale de sănătate CNAS a anunțat, doar pentru luna ianuarie a acestui an, alocări de 133 de milioane de euro.

Continuarea, în materialul exclusiv prezentat, sâmbătă, de Andreea Sava, la Descoperiți:

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că propunerile privind liberalizarea programelor naționale de sănătate, incluse într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, ar trebui discutate și votate în procedură parlamentară obişnuită și a anunțat că va trimite un punct de vedere împotrivă la Guvern.

"La începutul săptămânii viitoare vom trimite analiza pe care o facem și punctul nostru de vedere. Noi doar am anunțat că Avocatul Poporului este interesat de această temă și este firesc, pentru că dreptul la sănătate este un drept prevăzut de Constituție și ocrotirea lui intră în mandatul nostru.

Eu sper că ce am constat în proiect sunt scăpări și că ele vor fi corectate. Între cele două sisteme, privat și de stat, nu trebuie să există o competiție neloială. Or, acest lucru îl văd în acest proiect pentru că, de exemplu, în materia achizițiilor publice sistemul public se conformează întru totul legii privin achizițiile publice, în timp ce pentru sistemul privat nu există nicio obligație", a apus Renate Weber, la Descoperiți.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole