Antena 3 CNN Politică Planul coaliţiei pentru România: Din 3.200 de localităţi să rămână 400 | Explicaţiile preşedintelui executiv al Asociaţiei Municipiilor din ţara noastră

Planul coaliţiei pentru România: Din 3.200 de localităţi să rămână 400 | Explicaţiile preşedintelui executiv al Asociaţiei Municipiilor din ţara noastră

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:00 25 Ian 2023 Modificat la 15:17 25 Ian 2023

Constantin Toma, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România şi primar al Buzăului, a explicat într-un interviu la Antena 3 CNN, cum ar putea să se desfăşoare planul administrativ.

"După alegerile din 2020, în ianuarie 2021, Asociaţia Municipiilor din România a făcut o scrisoare deschisă către toată lumea pentru reforma administrativă. O adevărată reformă administrativă pentru că actuala lege a construcţiilor administrative nu este nici pe departe ceea ce se aştepta.

Ultima reformă administrativă în România a fost făcută în 1968. Am rămas anchilozaţi în acea realitate şi practic suntem singura ţară din Europa fără o reformă administrativă.

România are nevoie de competitivitate. Nu suntem competitivi. Avem o mulţime de cheltuieli imense, cheltuieli cu funcţionarea statului pentru că nu este făcută această reformă administrativă.", a susţinut Constantin Toma.

Citeşte şi: Scandal în coaliţie înainte de rotativa premierilor | Cine va avea ministerele cu cei mai mulţi bani

Potrivit lui Constantin Toma, "jumătate din populaţia din România trăieşte în condiţii de Ev Mediu", din cauza lipsei de servicii.

Edilul a dat exemplul Danemarcei, Germaniei şi Franţei, tări unde s-au rezolvat multe dintre probleme odată cu reorganizarea administrativ-teritorială. 

"De la o 1388 de UAT-uri, cei din Danemarca au ajuns în prezent la 98 și, practic, niciunul nu este sub 59.000 de oameni. Din 180 un echivalentul consiliilor județene, la noi au mai rămas în momentul ăsta cinci, iată ce înseamnă reforma", a transmis preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România.

Planul este ca din cele 3.288 de localităţi existente în România, să rămână doar 400.

Referitor la primarii care şi-ar pierde funcţiile în cazul schimbării din punct de vedere administrativ, Constantin Toma a recunoscut că "este o problemă" şi a prezentat cum a fost aceasta rezolvată în alte ţări.

"În Danemarca, înainte de pandemie, ei au avut trei reforme, iar la fiecare reformă, primarii care nu mai erau în funcție deveneau automat până la terminarea mandatului, viceprimari", a explicat Constantin Toma. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole