Ion Luca Caragiale a fost acuzat că ar fi plagiat „Năpasta” după piesa „Nenorocul”, scrisă de Istvan Kemeny. Acuzaţia a apărut în Revista literară. Mâhnit de acuzaţiile care îi erau aduse şi de faptul că jurnalistul Caion, cel ce i-a adus aceste acuzaţii, a fost achitat, Caragiale a plecat cu familia din ţară, stabilindu-se la Berlin, unde a şi decedat în anul 1912, scriu jurnaliștii de la adevarul.ro.
La începutul secolului XX, Caragiale a fost implicat într-un proces rămas celebru în istoria literaturii române, procesul Caragiale – Caion, marele dramaturg fiind acuzat că ar fi plagiat drama „Năpasta” după piesa „Nenorocul” scrisă de autorul ungur Kemeny Istvan. Caion, pe numele său real Constantin Alexandru Ionescu, a publicat la data de 30 noiembrie 1901, în „Revista literară”, articolul „Domnul Caragiale”, în care îl acuză de plagiat pe dramaturg.
Ion Luca Caragiale a început să caute drama ungurului Istvan Kemeny, însă a descoperit că totul a fost inventat de către Ionescu – Caion, astfel că a decis să-l dea în judecată pe jurnalist pentru defăimare. În timpul procesului, Caion a recunoscut faptul că a inventat totul, că Istvan Kemeny nu există şi că toate acuzaţiile pe care i le-a adus lui Caragiale au fost nefondate.
Marele dramaturg a câştigat procesul, iar în primă fază Caion a fost condamnat la trei luni de închisoare corecţională, amendat cu 500 de lei şi obligat la plata a 10.000 de lei cu titl de despăgubiri civile. Acesta a făcut recurs, fiind achitat în urma unui nou proces, la care s-au vândut bilete ca la teatru. Mâhnit de faptul că Ionescu – Caion a fost achitat, Ion Luca Caragiale ia decizia de a pleca din ţară, mutându-se la Berlin.