Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Plafonarea adaosului comercial la alimente aruncă în aer prețurile la alte produse, iar Guvernul ia în calcul să prelungească măsura | Ce mărfuri s-au scumpit cu 25%

Plafonarea adaosului comercial la alimente aruncă în aer prețurile la alte produse, iar Guvernul ia în calcul să prelungească măsura | Ce mărfuri s-au scumpit cu 25%

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:17 17 Ian 2024 Modificat la 19:17 17 Ian 2024

Potrivit ministrului Agriculturii, în aceste zile se fac calcule și estimări în acest sens.

"Este o decizie a guvernului. Când ești într-un guvern, este normal să iei decizia împreună cu șeful guvernului, premierul României", a spus Florin Barbu.

Premierul Marcel Ciolacu afirma în urmă cu două zile la "Sinteza Zilei" că ia în considerare "destul de serios" prelungirea plafonării adaosului comercial.

Efectele deciziei încă în vigoare au putut fi constatate în piață.

Mălaiul, uleiul și diverse sortimente de carne s-au ieftinit în urma acestei măsuri cu procentaje între 10% și 15%.

Însă comercianții au echilibrat scăderile de prețuri, nelăsând niciun leu de la ei. În consecință, detergenții, produsele de îngrijire personală și produsele chimice s-au scumpit cu valori între 15% și aproape 25%.

Este previzibil că tendința de scumpire a produselor care nu sunt pe lista guvernului va continua, cât timp va continua și măsura plafonării la alimentele de bază.

Gazele ajung la consumatori la un preț dublu față de plafonul impus de guvern furnizorilor

Regulile de bază ale economiei spun că orice plafonare este potrivită pe termen scurt, în momente de criză. Prelungită mult timp, măsura lovește, de fapt, în cumpărători.

Acest efect se poate constata deja în sectorul gazelor naturale, unde statul obligă furnizorii să vândă la un preț de 30 de Euro / MWh.

La acest tarif se adaugă cheltuieli de transport și distribuție, astfel încât consumatorii ajung să plătească, de fapt, 60 de Euro pe MWh, semnalează Antena 3 CNN.

Iar asta, în condițiile în care am trecut de criza energetică, iar gazele pe burse se tranzacționează cu 30 de Euro pe MWh.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole