Antena 3 CNN Externe Plafonul datoriei SUA creează contre între republicani și democrați. Există riscul intrării în incapacitate de plată

Plafonul datoriei SUA creează contre între republicani și democrați. Există riscul intrării în incapacitate de plată

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 13:59 07 Oct 2021 Modificat la 13:59 07 Oct 2021

Limita maximă a îndatorării, de 28.000 de milioane de dolari, urmează să fie atinsă la data de 18 octombrie, potrivit Trezoreriei Statelor Unite ale Americii. Totuși, parlamentarii americani nu reușesc să ajungă la un acord.

Republicanii îi îndeamnă de democrați să rezolve singuri problema. Aceștia din urmă au spus despre primii că sunt nesăbuiți.

Conflictul dintre cele două tabere a stârnit temeri privind o neplată a datoriei naționale. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum, dar ar preprezenta o catastrofă pentru SUA și pentru economia globală, scrie BBC.

Ce înseamnă plafonul datoriei?

Guvernul SUA cheltuie mai mult decât mai mulți bani decât încasează, așa că se împrumută pentru a compensa deficitul. Trezoreria SUA este resposabilă cu acest lucru, prin emiterea de obligațiuni. Obligațiunile de stat din SUA sunt văzute ca fiind cele mai sigure și mai fiabile investiții din lume.

Limita plafonului a fost stabilită de către Congres în 1939. Acesta trebuie revalidată sau mărită, anual. În cazul în care republicanii și democrați nu reușesc să se pună de acord cu privire la acest lucru, țara ar putea să intre în incapacitate de plată, lucru care creează panică în toată lumea și aruncă SUA într-o criză financiară.

În prezent, democrații au 50 de voturi. Pentru a trece o măsură asupra plafonului datoriei fără a modifica regulile Senatului, aceștia au nevoie de 10 voturi republicane. Ei au transmis că majorarea plafonului datoriilor înseamnă mai degrabă achitarea obligațiilor existente decât plata unor noi obligații și că politicile dlui Biden au contribuit doar la 3% din datoriile existente.

De cealaltă parte, republicanii au declarat că mărirea limitei datoriei este „responsabilitatea exclusivă” a democraților, pentru că dețin puterea în Casa Albă și în ambele camere ale Congresului. Totodată, nu sunt de acord cu cheltuielile promovate fără acordul lor printr-un instrument procedural numit „reconciliere bugetară”.

Liderii acestora au spus că, dacă democrații pot folosi reconcilierea pentru a-și atinge obiectivele de politică economică, ei o pot utiliza și pentru a lua măsuri privind plafonul datoriei.

Varianta a fost privită cu îngrijorare de democrați, spunând că utilizarea reconcilierii este o cale prea complexă și consumatoare de timp. Până în prezent, două încercări de votare ale acestui subiect au eșuat în Senat

Cum s-ar putea rezolva criza?

După negocierile din această săptămână, senatorul McConnell a propus două variante. El a spus că republicanii ar putea să se pună de acord cu democrații cu privire la creșterea temporară a plafonului datoriei până în decembrie.

Alternativ, el a oferit un proces accelerat de reconciliere, în care republicanii ar fi de acord să limiteze dezbaterile și amendamentele, pentru a trece legislația prin Senat mai repede.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole