Troiţa de la Şelimbăr, momument dedicat victoriei lui Mihai Viteazul din 1599, în bătălia cu Andrei Bathory, a devenit pistă pentru ATV-uri şi pentru maşinile de teren.
Este locul unde sunt înmormântaţi într-o groapă comună peste 3.000 de ostaşi. Veteranii avertizează că, dacă zona nu va fi protejată, există riscul ca rămăşiţele eroilor să iasă la suprafaţă. Dovadă stau urmele roţilor de motociclete sau ATV-uri care vandalizează acest monument.
"Nu realizează ce fac. L-am întrebat pe unul dintre cei care au trecut cu motorul peste Movila lui Mihai, daca realizează că nu face decât să treacă cu roțile peste un mare mormânt.
Asta este defapt Movila, groapa comună a celor care au fost îngropați aici după bătălia din 28 octombrie 1599. Troiţa este mai mult decât un mormânt, este simbolul unui episod marcant din istoria poporului nostru: victoria domnitorului Mihai Viteazul în lupta împotriva cardinalului Andrei Báthory.
Cred că conștiința asta de neam încet, încet se alterează, din păcate și se vede cel mai bine în brazdele astea adânci din movila lui Mihai, unde dacă mai insistăm un pic, scoatem la vedere oasele celor morți", a declarat Marius Popența, preşedinte Asociaţia Veteranilor de Război.
Bătălia de la Șelimbăr, o primă variantă a României de astăzi
"Este câștigată cu ușurință, aș spune, de Mihai. Fapt care va duce la deschiderea porților Transilvaniei și cu această ocazie Mihai reușeste să alipească Transilvania,Țării Românești", a povestit Cosmin Roman, istoric.
În loc să aibă grijă de acest loc, autorităţile nu au făcut nimic pentru conservarea lui. Iar veteranii de război se tem că monumentul va fi distrus complet şi, odată cu el, o parte importantă din istoria noastră.