Antena 3 CNN Actualitate Inedit Pisicile, benefice pentru sănătatea fizică și emoțională a stăpânilor. Cum ne ajută felinele să fim mai relaxați și liniștiți

Pisicile, benefice pentru sănătatea fizică și emoțională a stăpânilor. Cum ne ajută felinele să fim mai relaxați și liniștiți

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:28 03 Ian 2023 Modificat la 10:29 03 Ian 2023

Un studiu din 2009, de exemplu, a descoperit că persoanele care dețineau o pisică aveau un risc mai mic de a muri din cauza unui atac de cord decât persoanele care nu au avut niciodată o pisică.

Într-un sondaj realizat în 2011 de organizația caritabilă Cats Protection din Regatul Unit, 93,7% dintre respondenți au declarat că deținerea unei pisici a fost benefică pentru sănătatea lor mintală. Și un studiu a arătat că viața cu mai multe animale de companie, inclusiv pisici, poate reduce riscul unui copil de a dezvolta alergii.

Unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială infecție zoonotică a proprietarilor de pisici cu Toxoplasma gondii, un organism parazitar microscopic unicelular găsit adesea în fecalele pisicilor. Alții chiar au sugerat că T. gondii poate fi un declanșator al schizofreniei.

În 2016, cercetătorii au verificat asocierea T. gondii cu schizofrenia și depresia majoră, controlul slab al impulsurilor - inclusiv comportamentul suicidar și criminalitatea - personalitatea și performanța neurocognitivă. Ei au descoperit că există puține dovezi care leagă T. gondii de oricare dintre aceste probleme, potrivit DCNews.ro.

Simpla mângâiere a animalului de companie contribuie la scăderea nivelului cortizolului (hormonul stresului)

Studiile demonstrează influența benefică a animalelor de companie asupra sănătății. Simpla mângâiere a animalului preferat contribuie la scăderea nivelului cortizolului (hormonul stresului) și la creșterea nivelului de dopamină, serotonină și oxitocină, aceasta din urmă fiind cunoscută și ca hormonul atașamentului. 

Conform unui sondaj realizat de Human-Animal Bond Research Institute, 74% dintre posesorii animalelor de companie au declarat că acestea le-au îmbunătățit starea mentală. În 2011, s-a realizat un studiu implicând 600 de participanți, dintre care jumătate prezentau o problemă de sănătate mentală.

Rezultatele au arătat că 87% dintre cei care dețineau o pisică simțeau o creștere a stării de bine, iar 76% au răspuns că se pot adapta mai bine la viața de zi cu zi mulțumită felinei, potrivit militarypsychology.ro.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole