Antena 3 CNN Externe Pilotul unui avion de vânătoare Su-27 al Rusiei a tras cu intenție asupra unei aeronave militare britanice | Londra a ascuns informațiile

Pilotul unui avion de vânătoare Su-27 al Rusiei a tras cu intenție asupra unei aeronave militare britanice | Londra a ascuns informațiile

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 17:20 14 Sep 2023 Modificat la 17:20 14 Sep 2023

Incidentul a avut loc la finele lunii septembrie 2022, fiind semnalat ulterior de presa internațională.

Potrivit relatărilor de atunci, un aparat Suhoi Su-27 a lansat o rachetă asupra unui aparat RC-135 Rivet Joint al Aviației Regale Britanice, RAF.

Această aeronavă militară de supraveghere zbura în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, când a fost interceptat de două avioane rusești Su-27.

Unul dintre acestea a deschis focul, în ceea ce Moscova avea să declare ulterior că a fost un incident tehnic.

Londra a acceptat, la momentul respectiv, explicațiile rușilor.

Citește și: Decizia NATO după ce un avion rusesc a tras o rachetă lângă o aeronavă a Marii Britanii, deasupra Mării Negre

Însă informații relevate recent de trei surse occidentale și publicate de BBC conduc la o versiune foarte diferită de cea inițială.

Comunicațiile rușilor dezvăluie ce s-a întâmplat pe 29 septembrie 2022

Informațiile se bazează chiar pe comunicațiile rusești interceptate de avionul britanic de supraveghere.

Astfel, la 29 septembrie anul trecut, aparatul RC-135 Rivet Joint, cu un echipaj de până la 30 de persoane, efectua o misiune de supraveghere deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, când s-a întâlnit cu două avioane de vânătoare rusești Su-27.

Comunicațiile interceptate arată că unul dintre piloții de pe avioanele Suhoi a crezut că a primit permisiunea de a lovi avionul britanic, în urma unei comenzi ambigue primite de la o stație terestră rusă.

O sursă occidentală a declarat pentru BBC că mesajul primit a fost, aproximativ, "aveți ținta".

Pilotul rus a activat o rachetă aer-aer, care a fost lansată, dar nu a reușit să se fixeze pe țintă. Așadar, a fost o ratare, nu o defecțiune, cum a susținut Moscova.

Surse din domeniul Apărării au declarat pentru BBC că după lansarea rachetei între cei doi piloți ruși a izbucnit o ceartă.

Pilotul celui de-al doilea Su-27 a considerat că nu s-a primit de la sol permisiunea de a trage. El l-a înjurat pe camaradul său și l-a întrebat ce își închipuie că face.

Cu toate acestea, primul pilot a lansat încă o rachetă. Aceasta s-a desprins de pe aripa avionului de vânătoare într-un mod care sugerează fie că a funcționat defectuos, fie că lansarea a fost anulată.

[GAL layout="2"]

Guvernul de la Londra acceptă public versiunea Moscovei

Guvernul britanic a confirmat incidentul după trei săptămâni, după ce Ministerul rus al Apărării a spus că lansarea rachetei de pe aparatul Su-27 fost o "defecțiune tehnică".

Într-o declarație făcută în fața parlamentarilor britanici la 20 octombrie 2022, Secretarul Apărării, Ben Wallace, a spus că a fost o situație potențial periculoasă, dar a acceptat explicația Rusiei, afirmând:

"Nu considerăm că acest incident constituie o escaladare deliberată din partea rușilor, iar analiza noastră confirmă că s-a datorat unei defecțiuni."

Ce spun americanii că s-a întâmplat, de fapt: un posibil act de război împotriva unei țări NATO

În ciuda versiunii acreditate oficial, o scurgere de informații secrete a dezvăluit că armata SUA a catalogat ceea ce s-a întâmplat atunci, deasupra Mării Negre, în termeni mai duri.

Într-o serie de documente secrete publicate online de către militarul american Jack Teixeira - arestat de FBI în aprilie anul curent - același incident este catalogat drept unul în care avionul britanic a fost "aproape de a fi doborât".  

"Incidentul a fost mult mai grav decât a fost descris inițial și ar fi putut constitui un act de război", a relatat The New York Times.

Analiza americanilor confirmă că pilotul rus a interpretat greșit un ordin de la sol: pilotul, care fixase ținta pe RC-135, a tras, dar racheta nu a fost lansată corect.

The New York Times a citat, de asemenea, la adăpostul anonimatului, un alt oficial american din Departamentul Apărării, care a descris incidentul "ca fiind extrem de  înfricoșător".

Ca răspuns la aceste scurgeri de informații, Ministerul britanic al Apărării a emis o altă declarație, în care a susținut că o "proporție semnificativă" din conținutul rapoartelor publicate pe internet de Teixeira și preluate de presa americană este "falsă, manipulată sau ambele".

BBC: De ce acoperă Ministerul britanic al Apărării incidentul din septembrie 2022?

Potrivit BBC, sunt mai multe motive posibile pentru care Ministerul Apărării din Marea Britanie a ascuns detaliile evenimentului petrecut deasupra Mării Negre.

În primul rând, Regatul Unit nu ar fi dorit să facă publică amploarea activităților sale de colectare de informații și detaliile comunicațiilor interceptate.

Într-un al doilea rând, niciuna dintre părți nu a dorit o escaladare ce ar fi putut atrage un membru NATO într-o confruntare militară cu Rusia.

Ministerul Apărării de la Londra a declarat recent pentru BBC că "acest incident este un memento dur al consecințelor potențiale asociate invaziei barbare a lui Putin în Ucraina".

De la evenimentul respectiv, RAF și-a continuat zborurile de supraveghere deasupra Mării Negre sub escorta avioanelor de vânătoare Typhoon înarmate cu rachete aer-aer.

Incidentul din septembrie 2022 nu este ultimul în care un pilot rus dă dovadă de un comportament nesăbuit, amintește radiodifuzorul britanic.

În luna martie anul curent, un avion rusesc a doborât o dronă americană de supraveghere deasupra Mării Negre, evacuând combustibil asupra aparatului fără pilot.

În urma acelui incident, pilotul rus a primit o medalie, dar majoritatea experților sunt de acord că a fost vorba mai degrabă de noroc, decât de îndemânare sau discernământ.

Foto principală: aparat Sukhoi Su-27

Foto galerie: aparat RC-135 Joint Rivet și aparatul Su-27 implicat în doborârea dronei americane deasupra Mării Negre

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole