Deși a reușit să se catapulteze, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbușit noaptea trecută a fost găsit la o distanță semnificativă de epavă.
Este vorba despre un militar care avea peste 550 de ore de zbor, peste 420 doar la manșa avionului pe care îl pilota în momentul prăbușirii.
Acesta lucra încă din 2014 la baza aeriană de la Borcea.
Decesul pilotului este o pierdere extrem de grea pentru armata română.
”Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în județul Constanța, şi-a pierdut viaţa.
Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcția de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
O comisie a Statului Major al Forțelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie.
Joi, 3 martie, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.
Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.
Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.
Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor”, informează MAPN.
Un avion MiG 21 LanceR s-a prăbușit în judeţul Constanţa, după ce a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu
O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Oficialii MApN nu au confirmat inițial prăbușirea avionului, ci doar e elicopterului.
Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
"Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă", transmite biroul de presă.
Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța CT a fost informată despre faptul că două aeronave MIG au decolat de pe Aeroportul M. Kogălniceanu, pierzându-se legătura cu unul dintre avioane. IPJ CT a fost sesizat de participanți la trafic cu privire la faptul că au observat o explozie pe câmp, între localitățile Cogealac și Săcele.
S-a prăbușit elicopterul IAR 330-Puma care a plecat în căutarea avionului MiG 21 Lancer dispărut deasupra Dobrogei. Șapte militari morți
Ulterior, autoritățile au raportat pierderea legăturii radio și cu elicopterul IAR-330 care plecase în căutarea avionului MiG 21 Lancer.
Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din șapte militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN, a confirmat, la Antena 3, prăbușirea elicopterului și cele 7 victime găsite decedate. Este vorba despre șapte militari aflați la bord.
Acesta a confirmat și că este vorba despre un avion MiG 21 Lancer dispărut la Târgușor, iar elicopterul care căuta avionul s-a prăbușit la Gura Dobrogei, chiar langa Mănăstirea Sf. Dionisie.
Elicopterul nu avea muniție la bord, ci era echipat pentru misiune de căutare-salvare.