Antena 3 CNN Economic Românii cu salariul mediu pe economie, care au contribuit 15 ani la Pilonul II, au acum un câştig de 5.900 de lei

Românii cu salariul mediu pe economie, care au contribuit 15 ani la Pilonul II, au acum un câştig de 5.900 de lei

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 10:18 23 Ian 2023 Modificat la 10:22 23 Ian 2023

Potrivit calculelor APAPR, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare din ultimii 15 ani. 

Calculul din tabelul de mai jos reprezintă situația unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent. Datele compară acumularea în Pilonul II cu valorificarea acelorași sume în alte moduri: dacă ar fi fost depuse în depozite bancare în lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflației, respectiv dacă ar fi fost folosite pentru a acumula euro. 

În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro. 

Datele de mai sus denotă soliditatea și stabilitatea Pilonului II de pensii private, precum și faptul că, dincolo de scăderile conjuncturale din 2022, Pilonul II a generat pe toată durata de funcționare câștiguri investiționale importante în beneficiul celor aproape 8 milioane de români din sistem, scrie APAPR.

Cum aflu la ce fond de pensii de Pilon II contribui? 

Completând acest formular dezvoltat de ASF, în 30 de secunde, doar cu nume și CNP. Ulterior, participantul poate lua legătură cu administratorul fondului său de pensii. Recomandări: 

  • Transmiterea unei copii după actul de identitate pentru actualizarea datelor personale; 
  • Solicitarea datelor de acces online (nume, parolă) la contul de pensie privată Pilon II; 
  • Solicitarea transmiterii scrisorii de informare anuală exclusiv pe e-mail. 

În prezent, circa 870.000 de români au acces online la contul lor de pensie privată Pilon II, unde își pot consulta oricând valoarea la zi și istoricul de contribuții. Numărul acestora a crescut cu 11% în 2022. De asemenea, circa 650.000 de români au solicitat administratorilor să primească exclusiv în format electronic, pe e-mail, scrisoarea de informare anuală, potrivit datelor culese de APAPR de la administratori. 

Etichete: Pilon II
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole