Antena 3 CNN Actualitate Social Picioare de porc cu păr şi salam cu colagen, printre neregulile majore descoperite de Protecţia Consumatorilor în carmangerii

Picioare de porc cu păr şi salam cu colagen, printre neregulile majore descoperite de Protecţia Consumatorilor în carmangerii

1 minut de citit Publicat la 14:57 23 Ian 2020 Modificat la 14:57 23 Ian 2020

„In perioada 25.11-13.12.2019, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat, la nivel national, o serie de actiuni de control care au vizat modul de respectare a prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea produselor din carne.

Au fost controlati 977 operatori economici, dintre care la un numar de 663 (67,86  %) au fost constatate deficiente.

In cadrul actiunilor de control a fost verificata o cantitate de 59406  kg produse din carne din care 9149 kg(15,4%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

De asemenea au fost prelevate 20 esantioane de produse din carne, care urmare analizelor de laborator a rezultat ca  2 (10 %) nu se incadrau in prevederile legale, in vigoare”, se anunță în comunicatul emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

ANPC  a găsit mai multe produse neconforme, carne cu miros acru, picioare de porc cu păr, carne în vid cu lichid în exces, produse cu o suprafață mâzgoasă.

„Comercializarea  de carne si produse din carne ce prezentau caracteristici organoleptice neconforme: produse din carne cu modificari organoleptice privind aspectul, culoarea , gust si miros, produsul gusa fiarta si afumata care prezenta urme de mucegai, produse din carne preambalate, modificate organoleptic din cauza ambalajului deteriorat,  carnati, cremwursti, coaste afumate prezentau caracteristici calitative neconforme, specifice de produs alterat la suprafata, modificare de culoare, miros  acru, de produs alterat, produse din carne care prezentau culoare modificata, suprafata mazgoasa, carnea tocata cu aspect nespecific, produse vidate /preambalate (sunca, muschi file, salam) care prezentau lichid in exces, carne de pasare care prezenta arsuri de congelare, pulpe inferioare de pui, produse congelate, care la controlul organoleptic prezentau arsuri de congelare si acumulare de gheata in ambalaj, picioare de porc cu par, produse hamburger, burger, ficat de pasare, inimi de porc depreciate din punct de vedere organoleptic, carnati cu aspect/miros nespecific, deshidratati, cu membrana acoperita de un strat de sare.
 
Comercializarea de produse din carne care nu se incadrau in parametrii fizico-chimici impusi prin prevederile legale in vigoare
- salam de vara fiert si dublu afumat, prezenta parametrul umiditate, determinat 52,98% fata de valoarea prevazuta de maximum 50% de Ordinul nr.560/2002, confirmat de buletinul de analize emise de DSVSA Mures;
- salam fiert si afumat, prezenta parametrul raport colagen/proteina, determinat 27,85% fata de maximum 20%, de Ordinul nr.560/2002, confirmat de buletinul de analize emise de DSVSA Mures”, potrivit comunicatului ANPC.

Etichete: ANPC
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole