Guvernul decide joi dacă dă ordonanţă de urgenţă privind graţierea, iar premierul Sorin Grindeanu va discuta cu ambasadorii pe această temă. Între timp, însă, Liviu Dragnea vine cu acuzaţii la adresa DNA.
Plângerea împotriva premierului Grindeanu şi a ministrului Florin Iordache, privind această ordonanţă, ar fi fost scrisă de şeful secţiei a doua penală din DNA, Marius Bulancea, fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.
CUM POT FI URMĂRIŢI PENAL GRINDEANU ŞI IORDACHE
Florin Iordache - ministrul Justiţiei, deputat - Camera Deputaţilor cere urmărirea penală
Sorin Grindeanu - premier - preşedintele cere urmărirea penală
CUM POATE FI SUSPENDAT PREMIERUL
ART. 109 Răspunderea membrilor Guvernului
Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Sursa: Constituția României
PICĂ SAU NU GUVERNUL, DACĂ E SUSPENDAT PREMIERUL?
ART. 107 Primul-ministru
Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.
Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.
ART. 106 - Încetarea funcţiei de membru
Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
ART. 110 - Încetarea mandatului
Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.
Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.
În situaţiile prevăzute în alineatul sunt aplicabile prevederile articolului 103.
Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor şi îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
Sursa: Constituția României
Informațiile au fost prezentate vineri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.